Aktualności - Fundacja

Badanie poziomu cukru we krwi wykonuje się w celu zdiagnozowania cukrzycy. Należy wykonywać je kontrolnie co najmniej raz w roku. Na czczo prawidłowy poziom cukru we krwi powinien zawierać się w granicach 70

Dużymi krokami zbliża się lato i piękna pogoda. Wkrótce zaczynają się też wakacje, więc czekamy z niecierpliwością na wyjazdy i wypoczynek. Cukrzyca nie jest przeszkodą podczas wyjazdów i aktywnego spędzania wolnego czasu. Do

Czy insulina tuczy? Dość często można usłyszeć od diabetyków lub przeczytać, że insulina powoduje tycie. Czy to rzeczywiście prawda?  Insulina jest hormonem wydzielanym przez komórki β znajdujące się w trzustce. W organizmie człowieka pełni funkcję regulatora

„Szczęście to wybór, którego nikt nie może Ci odebrać.” Regina Brett Jeżeli dziś był gorszy dzień to od jutra zacznij od nowa. Każdy z nas ma czasem gorszy dzień, jest to normalne i każdy

Edukacja diabetologiczna jest jednym z elementów leczenia cukrzycy. Jej celem jest nabycie wiedzy przez osobę z cukrzycą oraz jej rodzinę na temat choroby, roli zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej, kontroli nad swoją     cukrzycą, rozpoznawaniem

Cukrzyca, zwana epidemią XXI wieku, to choroba cywilizacyjna i podłoża, której leżą złe nawyki żywieniowe oraz znikoma aktywność fizyczna. Jest grupą chorób metabolicznych spowodowanych względnym lub bezwzględnym niedoborem insuliny. Jest chorobą przewlekłą, w której powikłania

We współczesnym świecie jest kilka równoległych badań prowadzonych nad rozwiązaniami, które mają pomóc pacjentom z cukrzycą typu I. Bardzo często wymiennie używa się określeń „sztuczna”, „bioniczna”. Może to wprowadzić zakłopotanie wśród osób obserwujących

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą, która wymaga od pacjentów dużych pokładów samodyscypliny. Współczesny pacjent z cukrzycą jest osobą świadomą swojej choroby, prowadzi tryb życia współgrający z zasadami jej kontroli. Coraz częściej z ust diabetyków pada sformułowanie:

Niskokaloryczne substancje słodzące, powszechnie zwane słodzikami, to dodatki do żywności, które mają słodki smak oraz zerową lub bardzo niską kaloryczność. Ze względu na swój intensywny słodki smak dodawane są do produktów w bardzo

Zaburzenia odżywiania to coraz powszechniejszy problem we współczesnym świecie, który można zaliczyć do chorób cywilizacyjnych. Są to choroby związane z zaburzeniami odżywiania, u podstaw których stoi psychika. Zaburzenia odżywiania, niezależnie od ich rodzaju

Fundacja