Jeżeli dziś był gorszy dzień to od jutra zacznij od nowa

„Szczęście to wybór, którego nikt nie może Ci odebrać.” Regina Brett

Jeżeli dziś był gorszy dzień to od jutra zacznij od nowa. Każdy z nas ma czasem gorszy dzień, jest to normalne i każdy ma prawo do tego aby czasem czuć smutek, zniechęcenie i przygnębienie. Czuć się po prostu źle. Jednak każdy dzień to nowa szansa na to by być szczęśliwym człowiekiem. Każdy nowy dzień daje nam pustą kartę którą musimy zapisać swoimi decyzjami, swoimi wyborami i swoim podejściem do życia. To czy dzisiaj będzie dobry dzień w dużej mierze zależy od nas samych i od naszego nastawienia. Wiadomo, każdy z nas ma swoje kłopoty, mniejsze lub większe trudności, czujemy przytłaczającą nas codzienność, że już nie dajemy rady zmagać się z losem. W takich ciężkich chwilach powinniśmy zapytać samych siebie: czy nasz pesymizm, smutek może nawet złość nam w czymś pomoże? Czy osoby znajdujące się obok nas będą szczęśliwe patrząc na naszą smutną twarz?  Mądre słowa powiedział Ksiądz Jan Kaczkowski „Tylko nie martw się przez cały dzień. Wyznacz sobie na to godzinę, a potem ciesz się życiem.” Wszyscy dokładnie wiemy o tym, że samo zamartwianie się nie pomoże nam rozwiązać problemów a nakręci tylko spiralę smutku z której ciężko będzie się wyplątać. Każdy nowy dzień to nowa nadzieja, nowa szansa na to aby przeżyć go szczęśliwie i z pasją. Trzeba dostrzegać i cieszyć się z małych codziennych rzeczy: z tego że świeci słońce, że z moim zdrowiem jeszcze nie jest tak najgorzej, że wokół mnie znajdują się życzliwi ludzie itd..

Można też pokusić się o zrobienie sobie drobnej przyjemności: pójść na lody, na spacer do parku, posłuchać śpiewu ptaków, popatrzeć na bawiące się dzieci albo usiąść wygodnie z kubkiem gorącej herbaty i dobrą książką. Po prostu trzeba być dla siebie dobrym. Całego świata nie zmienimy i nie sprawimy, że wszyscy ludzie będą szczęśliwi zadbajmy jednak o to żebyśmy „MY” czuli się dobrze, żyjmy w zgodzie z samym sobą. I jeszcze jeden cytat Księdza Kaczkowskiego „ Nie bójcie się. Życie jest nieprzewidywalne. Za chwilę może zdarzyć się coś, co całkowicie rozwiąże wasze problemy.” Chyba każdy z nas miał taką sytuację, której się totalnie nie spodziewał, i która go całkowicie zaskoczyła. Właśnie takie jest życie, pełne niespodzianek i zaskakujące. Nigdy nie wiesz co przyniesie nowy dzień więc pozwól odejść temu, co było niedobre i dziś daj sobie szansę na takie życie, o jakim marzysz. Nie wracaj do przykrych wydarzeń z wczoraj, do sytuacji na które nie masz wpływu. Nie zadręczaj się tym co nie wyszło, nawet jeśli coś zrobiłeś źle, to pamiętaj że każdy ma prawo do błędów. Nie ma ludzi, którzy by ich nie popełniali. Nieważne co wydarzyło się wczoraj, ważne, że dzisiaj będzie nowy lepszy dzień. Zacznij od nowa i pamiętaj że jeden gorszy dzień nie oznacza, że tak już będzie zawsze. Jutro znowu wstanie słońce i dostaniemy nową szansę na to by przeżyć szczęśliwie kolejny dzień swojego życia.

„Ludzie są stworzeni do radości. Słuszne jest zatem wasze pragnienie szczęścia.” Jan Paweł II

Pobierz dawkę wiedzy o cukrzycy

Cukrzyca to poważna choroba, ale można nauczyć się z nią żyć – my Ci w tym pomożemy. Z naszego ebooka dowiesz się między innymi, dlaczego tak ważne jest właściwe leczenie cukrzycy.

AUTOR

• dr n. o zdr. Anna Ławnik
    Wolontariusz
    Obecnie pracuje na stanowisku starszego wykładowcy na Wydziale Nauk o Zdrowiu i Nauk Społecznych w PSW w Białej Podlaskiej.
Zostaw komentarz