Aukcja charytatywna

6 marca, 2020

Naukowcy Fundacji Badań i Rozwoju Nauki kolejny raz postanowili w nietypowy sposób pozyskać fundusze na rozwój przełomowych terapii medycznych. Rok po wydrukowaniu pierwszego na świecie prototypu bionicznej trzustki zapraszają na aukcję charytatywną niezwykłych zdjęć spod mikroskopu. Zebrane środki zostaną przeznaczone na stworzenie Europejskiego Centrum Biotechnologii Medycznej.

Już po raz drugi Dom Aukcyjnym Art in House poprowadzi nietypową aukcję charytatywną, gdzie zamiast zwyczajnych obrazów będzie można wylicytować artystyczne zdjęcia mikroskopowe wykonane w laboratorium Fundacji podczas prac nad bioniczną trzustką. Jedyne w swoim rodzaju fotografie zabiorą odbiorców w głąb wydrukowanego narządu. Każde kolejne zdjęcie to fragment historii. Historii o ludziach z pasją, którzy chcą odkrywać “białe plamy” na mapie nauki, a dzięki temu ratować zdrowie i życie milionów – opowiada dr hab. med. Michał Wszoła, kierownik projektu.

Za pomocą tego niekonwencjonalnego połączenia nauki ze sztuką, Fundacja chce popularyzować osiągnięcia polskich naukowców i możliwości rozwoju współczesnej medycyny. Zebrane podczas aukcji środki zostaną przeznaczone na stworzenie Europejskiego Centrum Biotechnologii Medycznej.
Innowacyjny ośrodek badawczo-wdrożeniowy będzie łączył kilka obszarów: biotechnologię, bioinżynierię, diagnostykę medyczną, medycynę spersonalizowaną oraz leczenie z wykorzystaniem komórek macierzystych. Multidyscyplinarne centrum umożliwi nie tylko kontynuację badań nad bioniczną trzustką, ale również opracowanie innych pionierskich terapii medycznych. Bezpośrednie połączenie świata nauki i medycyny w jednym miejscu pozwoli na efektywniejsze wdrażanie najnowszych osiągnięć do praktyki klinicznej. Jak przekonują pomysłodawcy, Europejskie Centrum
Biotechnologii Medycznej zapewni skuteczniejsze rozwiązywanie najpoważniejszych problemów medycznych XXI wieku i przyczyni się do polepszenia życia setek tysięcy pacjentów.

Aukcja charytatywna „Bioniczne rewolucje” odbędzie się 12 marca w Warszawie. Inicjatywę naukowców można będzie wesprzeć także telefonicznie lub online, licytując za pośrednictwem portalu OneBid. Ilość miejsc ograniczona. Uczestnictwo w aukcji wymaga wcześniejszej rejestracji. (kliknij TU>>)

Weź udział w aukcji i pomóż dokonać przełomu w medycynie! Więcej informacji na stronie fundacjabirn.pl/aukcja

Dziękujemy naszym wyjątkowym partnerom za wsparcie przy organizacji wydarzenia. Nasza współpraca to dowód na to, że firmy odpowiedzialne społecznie mogą z powodzeniem wspierać popularyzację i rozwój nauki. Razem stawiamy krok do przyszłości medycyny!

Fundacja Badań i Rozwoju Nauki należy do nielicznej grupy światowych ośrodków badawczych, prowadzących zaawansowane prace nad biodrukowaniem tkanek i organów. Zastosowanie bionicznej trzustki w praktyce klinicznej zrewolucjonizuje leczenie cukrzycy i będzie jednym z największych sukcesów medycznych XXI wieku. Przebieg i postępy w projekcie można na bieżąco śledzić na fanpage’u Fundacji na Facebooku oraz na stronie internetowej

Fundacja