Kolory, kształty, figury mniej lub bardziej geometryczne. Sztuka natury. Natura sztuki.
Dzieło stworzone, nieodwzorowane. Nie ma dwóch podobnych. Jak kosmos odległe, nieznane i tajemnicze. Chociaż z drugiej strony tak bliskie. Wyczuwalne. Nazywany i nieznany jednocześnie. Organizm.

Każde zdjęcie to etap podróży. Fragment historii. Opowieść o tym, co dzieje się w nas. Poznawanie.

Wszystko zaczyna się w ciszy i zimnie. W punktowym oświetleniu. Pomimo, że lód znajduje się tylko w pojemniku, można odnieść wrażenie, że unosi się wokół. Że kłuje dłonie, dociera do oczu, przenika wszystko i jest wszędzie. Podczas, gdy w rzeczywistości otula tylko trzustkę – funkcjonalne dzieło sztuki. Arcydzieło.

Sekunda za sekundą, minuty – nowy początek. Niebieskie chirurgiczne fartuchy, rękawiczki, maseczki. Wyciągamy, płuczemy, oczyszczamy. Mieszamy barwy. Różne preparaty, różne zadania. Pierwsze nakłucia. Strzykawka z roztworem kolagenazy, dzięki któremu trzustka pęcznieje. Czas na podział, trzustka to teraz wiele małych fragmentów. Komora Ricordiego.  Trawienie mechaniczne i enzymatyczne i gdzieś pod koniec tego procesu pojawiają się wyspy. Najlepiej, kiedy jest ich dużo. Przelewanie, wirowanie, odsysanie i wreszcie wyspy trafiają na szkiełka. Teraz czas na barwienie. Są czerwone i zielone. Najbardziej cieszą nas zielone. Zielone żyją.

Koniec i początek nowego życia. Dla zielonych. Drukujemy z nich płatki trzustkowe. Pozwalamy rosnąć, chociaż rosnąć mogą też wyspy. To już tylko kwestia wyboru technologii. Technologii, którą chcemy rozwijać w laboratorium. W rozbudowanym i nowoczesnym laboratorium, w którym natura zamienia się w sztukę. Sztuka wspiera naukę.

Początki nigdy nie są łatwe, ale my jesteśmy już dalej. Znacznie dalej. Wiemy jak znaleźć zielone wyspy, które żyją. Wyspy, dzięki którym uda się otrzymać narządy gotowe do transplantacji, wykonane z pojedynczych komórek pobranych bezpośrednio od pacjenta.
Poszukaj z nami zielonych.

Sekunda za sekundą, minuty – nowy początek. Niebieskie chirurgiczne fartuchy, rękawiczki, maseczki. Wyciągamy, płuczemy, oczyszczamy. Mieszamy barwy. Różne preparaty, różne zadania. Pierwsze nakłucia. Strzykawka z roztworem kolagenazy, dzięki której trzustka pęcznieje. Czas na podział, trzustka to teraz wiele małych fragmentów. Komora Ricordiego.  Trawienie mechaniczne i enzymatyczne i gdzieś pod koniec tego procesu pojawiają się wyspy. Najlepiej, kiedy jest ich dużo. Przelewanie, wirowanie, odsysanie i wreszcie wyspy trafiają na szkiełka. Teraz czas na barwienie. Są czerwone i zielone. Najbardziej cieszą nas zielone. Zielone żyją.

Poszukaj z nami zielonych.

Prace zamieszczone w niniejszym katalogu powstały na bazie zdjęć wysp trzustkowych wykonanych w naszym laboratorium. To, co możecie na nich zobaczyć jest prawdziwym arcydziełem natury.

dr hab. med. Michał Wszoła

chirurg transplantolog

Przewodniczący Rady Naukowej Fundacji Badań i Rozwoju Nauki

Środki uzyskane z aukcji zostaną przeznaczone na rozbudowę Laboratorium Biodruku Tkankowego

Odpowiemy na Twoje pytania

Anna Machowicz

mail: anna.machowicz@fundacjabirn.pl

Marcelina Hakman

mail: marcelina.hakman@fundacjabirn.pl

Aukcja zacznie się za

Zespół Fundacji Badań i Rozwoju Nauki tworzą pasjonaci z misją,
do udziału w aukcji i wsparcia tego szczytnego celu. Postawmy na naukę już teraz, aby móc w
przyszłości ratować nasze życie i zdrowie.

Agata Konarska

Dziennikarka TVP

Aukcja to niekonwencjonalne i nowatorskie połączenie nauki ze sztuką. Pełen uznania obserwuję osiągnięcia polskich naukowców i ich wkład w rozwój współczesnej medycyny. Biodrukowanie tkanek i narządów wyznacza przełom w dziedzinie transplantologii.

Paweł Łepkowski

Redaktor Rzeczpospolita

Anita Wolszczak-Karasiewicz

Właścicielka Domu Aukcyjnego Art in House

Co mówią o aukcji

dr hab. med. Michał Wszoła

chirurg transplantolog

Przewodniczący Rady Naukowej Fundacji Badań i Rozwoju Nauki

Wielokrotnie powiększona trzustka wydaje się być swoistym mikrokosmosem, który zachwyca kompozycjami obecnymi w ludzkim ciele. W ten sposób każdy z nas staje się chodzącym dziełem sztuki, będącym po części surrealizmem, po części ekspresjonizmem, a po części taszyzmem. Jaki styl dostrzegą Państwo we własnych tkankach? Zależy wyłącznie od Państwa!

Anita Wolszczak-Karasiewicz

Historyk sztuki, kurator wystaw

Właścicielka Domu Aukcyjnego Art in House

Paweł Łepkowski

Redaktor Rzeczpospolita

Zebrane podczas aukcji środki zostaną przeznaczone na rozbudowę Laboratorium Biodruku
Tkankowego. Dzięki temu, naukowcy będą kontynuowali i rozwijali projekty związane z
biodrukowaniem tkanek i całych organów. Zespół Fundacji Badań i Rozwoju Nauki tworzą pasjonaci z
misją, głęboko przekonani o tym, że ich praca odmieni życie tysięcy pacjentów. Zapraszam Państwa
przyszłości ratować nasze życie i zdrowie.

Agata Konarska

dziennikarka TVP