Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Odżywianie po przeszczepie narządów
Przeszczep narządu (transplantacja) to metoda leczenia osób z niewydolnością własnego narządu. Niewydolność ta zagraża zdrowiu i życiu chorego. Celem przeszczepu jest więc uratowanie życia lub poprawienie jego jakości. Jest to poważny zabieg chirurgiczny, tak jak każda ingerencja chirurgiczna. W Polsce przeszczepia się: serce, nerkę, trzustkę, wątrobę oraz płuca. Poza narządami przeszczepiane są również: tkanki, kończyny, twarz, szpik, komórki macierzyste, wyspy trzustkowe.
Ponieważ przeszczep jest poważną ingerencją w ciało człowieka, to wiąże się również ze zmianą dotychczasowego stylu życia. Dzięki przeszczepowi dostajemy nowe zdrowe życie. Żeby utrzymać ten stan, tak jak i ludzie zdrowi, należy dbać o swoje zdrowie a co za tym idzie racjonalne odżywianie.
Wpływ na stan zdrowia osoby po przeszczepie narządu mają również choroby współistniejące.
Biorąc to wszystko pod uwagę oraz jaki narząd/narządy zostały przeszczepione sposób odżywiania się osoby po zabiegu transplantacji powinien być indywidualnie dostosowany.
Kluczowe jest, niezależnie od przeszczepionego narządu, żeby przestrzegać zasad zdrowego odżywiania. Posiłki powinny być lekkostrawne, niskotłuszczowe oraz z ograniczeniem spożywania soli i cukru. Powinny również dostarczać składniki odżywcze dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dieta osoby po przeszczepie narządu nie powinna zawierać surowych produktów takich jak: mięso, sushi, owoce morza, jaja. Żadne produkty nie powinny być spożywane po dacie przydatności do spożycia. Te zalecenia wynikają z zagrożenia zakażeniem bakteriami, pasożytami, grzybami czy pleśnią, które przy obniżonej odporności mogą zakończyć się w skrajnych przypadkach tragicznie.
Z własnego doświadczenia wiem, że sposób odżywiania po przeszczepie powinien uwzględniać poza wyżej opisanymi wskazówkami również reakcje naszego organizmu na spożywane produkty. Jeśli po zjedzeniu jakiegoś produktu czujemy się niekomfortowo to dobrze jest go wyeliminować z naszego jadłospisu.
Stosowanie używek typu alkohol i papierosy po przeszczepie narządu jest niewskazane a po przeszczepie wątroby wręcz spożycie alkoholu zabronione.
Nie żyjemy, żeby jeść tylko jemy, żeby żyć?
Autor: Małgorzata Rudnik
Coach Zdrowia i Żywienia
Archiwa
Kategorie
Ostatnie wpisy