To już ostatni artykuł z naszej serii #sięgnijpozdrowie, jednak nie oznacza to, że najmniej ważny.
To co jesz może wpływać na twój organizm wywołując działanie prozapalne, czyli będzie sprzyjało powstawaniu stanu zapalnego lub też przeciwzapalne, a więc będzie przeciwdziałać stanowi zapalnemu.
Stan zapalny jest naturalnym procesem zachodzącym w organizmie. W razie infekcji twój organizm zaczyna działać tak, aby zwalczyć czynnik który wywołał zapalenie, czyli w skrócie, abyś szybko wyzdrowiał. Problem zaczyna się wtedy, kiedy ten stan nie jest krótkotrwały, a zaczyna być przewlekły. Wtedy zamiast działać na korzyść Twojego zdrowia, zaczyna być Twoim małym przeciwnikiem.
Jak zapewne domyślasz się, będzie nam zależało na takim komponowaniu posiłków i całej diety, aby miała ona działanie przeciwzapalne.
Co w takim razie jeść, aby uzyskać taki efekt? Nie martw się, nie chodzi tu o produkty o dziwnie brzmiących nazwach, wyszukane suplementy diety i napoje kosztujące krocie za malutką buteleczkę.
Dieta przeciwzapalna jest tak naprawdę zdrową dietą opartą o prawidłowe zasady żywienia, o których mogłeś już wcześniej przeczytać w naszych artykułach.
A WIĘC NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ?
Przede wszystkim warzywa i owoce – w różnych kolorach, nie ograniczaj się do jednego lub dwóch ulubionych. Czerp korzyści z warzyw i owoców we wszystkich kolorach tęczy, a przede wszystkim tych sezonowych.
Nasiona roślin strączkowych – jeśli uważasz, że nie lubisz fasoli, soczewicy, czy ciecierzycy, to może po prostu za mało potraw z ich dodatkiem spróbowałeś? Na stronach internetowych z wegetariańskimi przepisami znajdziesz mnóstwo inspiracji do nieoczywistego wykorzystania tych nasion. Kotlety, pulpety, pasty kanapkowe, farsze do pierogów. Jest tego mnóstwo i aby znaleźć coś, co Ci zasmakuje musisz próbować. Oczywiście jeśli jesteś fanem klasycznej fasolki po bretońsku, to także możesz ją jeść. Spróbuj tylko przygotować ją w nieco lepszej wersji, bez dodatku tłustego, czerwonego mięsa.
Pełne ziarno – grube kasze, brązowy ryż, ciemne makarony i pieczywo. Razem z warzywami i owocami będą dobrym źródłem błonnika pokarmowego, ale też witamin i składników mineralnych.
Zielona herbata – w sklepach jest wiele różnych rodzajów zielonej herbaty. Na pewno znajdziesz taką, która Ci zasmakuje. Możesz także przygotować różne napoje i koktajle na jej bazie.
Imbir, kurkuma, cynamon, oregano, bazylia, tymianek, chili itp. – nie tylko główne składniki potrawy odgrywają ważną rolę w diecie, także takie małe, niepozorne dodatki jak przyprawy są bardzo ważne. Przygotowując posiłki eksperymentuj, dodawaj różne zioła, przyprawy i sprawdzaj co Ci smakuje.
Kwasy tłuszczowe omega 3, które znajdziesz m.in. w tłustych rybach, siemieniu lnianym czy orzechach włoskich.
Jak widzisz jest mnóstwo produktów, z których możesz przygotować przepyszne potrawy i napoje. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia… i kilka małych wykluczeń.
W takim razie czego unikać w diecie przeciwzapalnej?
Czerwonego mięsa – nie musisz od razu całkowicie z niego rezygnować, ale warto je znacznie ograniczyć,
Słodyczy, ciast, ciastek, ciasteczek,
Słodkich napojów,
Innych produktów mocno przetworzonych np. słodkich płatków śniadaniowych (zamiast nich wybieraj naturalne płatki owsiane).
A WIĘC JAK MOŻE WYGLĄDAĆ TWÓJ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS?
Śniadanie: płatki owsiane z jogurtem naturalnym, owocami jagodowymi i orzechami włoskimi
II śniadanie: kanapka z chleba żytniego z hummusem, papryką, ogórkiem i kiełkami
Obiad: krem z brokułu, pieczony łosoś, pęczak z suszonymi pomidorami, buraczki
Podwieczorek: koktajl owocowo-warzywny (np. banan, pomarańcza, szpinak) na bazie zielonej herbaty
Kolacja: sałatka grecka z dodatkiem oliwy
Jak widzisz nie ma tu nic wymyślnego, jeśli nie lubisz jakiegoś produktu, to bez problemu możesz zastąpić go innym. Ważne żeby było różnorodnie, kolorowo, zdrowo i pysznie.
Artykuł powstał we współpracy z dietetykiem klinicznym mgr Weroniką Gajdzik w ramach cyklu #sięgnijpozdrowie.
Kurczyńska A, Dymarska E. Immunostymulujące składniki żywności w prewencji i łagodzeniu przebiegu procesów zapalnych. Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy. 2018: 2 (27): 45-60.
Orkusz A, Bogacz-Radomska L. Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka. Engineering Sciences & Technologies/Nauki Inzynierskie i Technologie. 2017: 1; 4(27).
Autor: mgr Weronika Gajdzik
Dietetyk kliniczny
Artykuł powstał we współpracy z dietetykiem klinicznym mgr Weroniką Gajdzik w ramach cyklu #sięgnijpozdrowie
Dieta a stan zapalny
To już ostatni artykuł z naszej serii #sięgnijpozdrowie, jednak nie oznacza to, że najmniej ważny.
To co jesz może wpływać na twój organizm wywołując działanie prozapalne, czyli będzie sprzyjało powstawaniu stanu zapalnego lub też przeciwzapalne, a więc będzie przeciwdziałać stanowi zapalnemu.
Stan zapalny jest naturalnym procesem zachodzącym w organizmie. W razie infekcji twój organizm zaczyna działać tak, aby zwalczyć czynnik który wywołał zapalenie, czyli w skrócie, abyś szybko wyzdrowiał. Problem zaczyna się wtedy, kiedy ten stan nie jest krótkotrwały, a zaczyna być przewlekły. Wtedy zamiast działać na korzyść Twojego zdrowia, zaczyna być Twoim małym przeciwnikiem.
Jak zapewne domyślasz się, będzie nam zależało na takim komponowaniu posiłków i całej diety, aby miała ona działanie przeciwzapalne.
Co w takim razie jeść, aby uzyskać taki efekt? Nie martw się, nie chodzi tu o produkty o dziwnie brzmiących nazwach, wyszukane suplementy diety i napoje kosztujące krocie za malutką buteleczkę.
Dieta przeciwzapalna jest tak naprawdę zdrową dietą opartą o prawidłowe zasady żywienia, o których mogłeś już wcześniej przeczytać w naszych artykułach.
A WIĘC NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ?
Przede wszystkim warzywa i owoce – w różnych kolorach, nie ograniczaj się do jednego lub dwóch ulubionych. Czerp korzyści z warzyw i owoców we wszystkich kolorach tęczy, a przede wszystkim tych sezonowych.
Nasiona roślin strączkowych – jeśli uważasz, że nie lubisz fasoli, soczewicy, czy ciecierzycy, to może po prostu za mało potraw z ich dodatkiem spróbowałeś? Na stronach internetowych z wegetariańskimi przepisami znajdziesz mnóstwo inspiracji do nieoczywistego wykorzystania tych nasion. Kotlety, pulpety, pasty kanapkowe, farsze do pierogów. Jest tego mnóstwo i aby znaleźć coś, co Ci zasmakuje musisz próbować. Oczywiście jeśli jesteś fanem klasycznej fasolki po bretońsku, to także możesz ją jeść. Spróbuj tylko przygotować ją w nieco lepszej wersji, bez dodatku tłustego, czerwonego mięsa.
Pełne ziarno – grube kasze, brązowy ryż, ciemne makarony i pieczywo. Razem z warzywami i owocami będą dobrym źródłem błonnika pokarmowego, ale też witamin i składników mineralnych.
Zielona herbata – w sklepach jest wiele różnych rodzajów zielonej herbaty. Na pewno znajdziesz taką, która Ci zasmakuje. Możesz także przygotować różne napoje i koktajle na jej bazie.
Imbir, kurkuma, cynamon, oregano, bazylia, tymianek, chili itp. – nie tylko główne składniki potrawy odgrywają ważną rolę w diecie, także takie małe, niepozorne dodatki jak przyprawy są bardzo ważne. Przygotowując posiłki eksperymentuj, dodawaj różne zioła, przyprawy i sprawdzaj co Ci smakuje.
Kwasy tłuszczowe omega 3, które znajdziesz m.in. w tłustych rybach, siemieniu lnianym czy orzechach włoskich.
Jak widzisz jest mnóstwo produktów, z których możesz przygotować przepyszne potrawy i napoje. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia… i kilka małych wykluczeń.
W takim razie czego unikać w diecie przeciwzapalnej?
A WIĘC JAK MOŻE WYGLĄDAĆ TWÓJ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS?
Śniadanie: płatki owsiane z jogurtem naturalnym, owocami jagodowymi i orzechami włoskimi
II śniadanie: kanapka z chleba żytniego z hummusem, papryką, ogórkiem i kiełkami
Obiad: krem z brokułu, pieczony łosoś, pęczak z suszonymi pomidorami, buraczki
Podwieczorek: koktajl owocowo-warzywny (np. banan, pomarańcza, szpinak) na bazie zielonej herbaty
Kolacja: sałatka grecka z dodatkiem oliwy
Jak widzisz nie ma tu nic wymyślnego, jeśli nie lubisz jakiegoś produktu, to bez problemu możesz zastąpić go innym. Ważne żeby było różnorodnie, kolorowo, zdrowo i pysznie.
Artykuł powstał we współpracy z dietetykiem klinicznym mgr Weroniką Gajdzik w ramach cyklu #sięgnijpozdrowie.
Bibliografia:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/how-to-use-food-to-help-your-body-fight-inflammation/art-20457586 (dostęp: 8.09.2020)
Kurczyńska A, Dymarska E. Immunostymulujące składniki żywności w prewencji i łagodzeniu przebiegu procesów zapalnych. Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy. 2018: 2 (27): 45-60.
Orkusz A, Bogacz-Radomska L. Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka. Engineering Sciences & Technologies/Nauki Inzynierskie i Technologie. 2017: 1; 4(27).
Autor: mgr Weronika Gajdzik
Dietetyk kliniczny
Artykuł powstał we współpracy z dietetykiem klinicznym mgr Weroniką Gajdzik w ramach cyklu #sięgnijpozdrowie
Archiwa
Kategorie
Ostatnie wpisy