Dieta dla cukrzyka czy zdrowe odżywianie ?

Bardzo często słyszę od osób z cukrzycą i bez cukrzycy o jakiejś “diecie dla cukrzyka”. Diabetycy, głównie z cukrzycą typu 2 narzekają, że muszą ją stosować. Zastanawiam się zawsze co mają na myśli, bo sama z cukrzycą typu 1 żyłam 24 lata i nie słyszałam od mojego lekarza diabetologa o “diecie dla cukrzyka”. Od momentu zachorowania na cukrzycę typu 1 w moim domu wszyscy zaczęliśmy odżywiać się po prostu jeszcze zdrowiej niż dotychczas. Moja Mama wyeliminowała z codziennej diety całej rodziny tłuste mięso, zamiast smażonego tylko pieczone, mniej pustych węglowodanów a więcej z dodatkiem błonnika. Słodycze pojawiały się okazyjnie. Patrząc na taką dietę to najzwyczajniej w świecie jest to zdrowy sposób odżywiania a nie jakaś specjalna “dieta dla cukrzyka”.

Osoby z cukrzycą niezależnie od typu, jak i osoby zdrowe, powinny odżywiać się zarówno zdrowo, jak i prawidłowo. A co to oznacza w praktyce?

Zdrowe odżywianie to regularne dostarczanie posiłków organizmowi i komponowanie w taki sposób, by spożywane produkty miały pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie. Bardzo ważne jest też, żeby sposób odżywiania pozwalał na utrzymanie prawidłowej wagi ciała oraz dostarczał organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Dzięki temu można uniknąć rozwoju chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem, takich jak np.: otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, osteoporoza, niedokrwistość
z niedoboru żelaza oraz choroby nowotworowe. Dieta ma również wpływ na samopoczucie. Zdrowe odżywianie to dobry nastrój i odwrotnie.

Zdrowe odżywianie, to potocznie tak zwana „dieta dla cukrzyka”. Nie ma diety dla cukrzyka 😊  Słowo „dieta” oznacza sposób odżywiania się, a nie jak większość osób myśli specjalne odżywianie z ograniczeniami.

Właściwy sposób odżywiania się osób z cukrzycą to jednocześnie jeden z celów jej leczenia. Nie ma diety dobrej dla wszystkich. Dieta powinna być dobrana indywidualnie dla każdego diabetyka z uwzględnieniem: wieku, płci, aktywności fizycznej, preferencji żywieniowych, możliwości finansowych, rodzaju wykonywanej pracy, masy ciała i schorzeń dodatkowych. Bardzo ważna jest też metoda leczenia cukrzycy i jej typ w doborze sposobu i stylu odżywiania. Wszystkie te czynniki powinny być wzięte pod uwagę w dopasowaniu odpowiedniej diety, tak żeby spełniała swój cel terapeutyczny. Celem tym jest przede wszystkim utrzymanie prawidłowego lub bliskiego normy poziomu cukru we krwi, aby w efekcie zapobiec rozwojowi powikłań cukrzycowych. Znaczące jest również utrzymanie prawidłowej masy ciała, ze względu na lepsze wyrównanie cukrzycy i podwyższone ryzyko rozwoju chorób związanych z nadwagą.

Indywidualnie dopasowana dieta osoby z cukrzycą powinna uwzględniać kaloryczność posiłków z podziałem kalorii na poszczególne posiłki w ciągu dnia, ograniczenia spożywania niektórych produktów i używek. Przy ograniczeniach warto przypomnieć, że należą do nich cukry proste, sól kuchenna, alkohol, palenie tytoniu. Alkohol i palenie tytoniu są nawet niewskazane dla diabetyków ze względu na dodatkowo podwyższone ryzyko przedwczesnej śmierci.

Sposób odżywiania diabetyka powinien składać się z:

– 45 – 60 % węglowodanów złożonych, przy czym im większy udział błonnika, tym może być wyższy ich udział w ogólnej kaloryczności np. kasze, ciemne pieczywo, warzywa, fasole;

– 30 – 35 % tłuszcze – najlepiej roślinne np. chude mięso, drób, ryby;

– 15 – 20 % białka np. pochodzące z roślin strączkowych, jaj, ryb, nabiału;

Stosując się do indywidualnych zasad zdrowego odżywiania można żyć dłużej i wyglądać oraz czuć się młodziej. Wzrasta odporność na infekcje i stres. Dodatkowo mamy więcej energii każdego dnia.

Jak widać “dieta dla cukrzyka” jest dietą dla wszystkich 😊

Jesteśmy tym, co jemy 😊

Bibliografia:

1 Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Clin Diabet 2017; 6, Supl. A: A14–A15.

2. https://dieta.mp.pl/zasady/63609,zasady-zdrowego-zywienia

Pobierz dawkę wiedzy o cukrzycy

Cukrzyca to poważna choroba, ale można nauczyć się z nią żyć – my Ci w tym pomożemy. Z naszego ebooka dowiesz się między innymi, dlaczego tak ważne jest właściwe leczenie cukrzycy.

AUTOR

  • Małgorzata Rudnik
    Kierownik Biura
    Coach Zdrowia i Żywienia
    Wybór jej obecnej drogi zawodowej to efekt doświadczeń życiowych i kilkuletnich poszukiwań jak połączyć zawód z pasją.
Zostaw komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Fundację Badań i Rozwoju Nauki w celu korzystania z usługi „Newsletter”. Jestem świadom/a, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem moich danych osobowych z bazy danych Fundacji. Pełny tekst polityki prywatności oraz Regulamin.

FreshMail.pl
 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Fundację Badań i Rozwoju Nauki w celu korzystania z usługi „Newsletter”. Jestem świadom/a, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem moich danych osobowych z bazy danych Fundacji. Pełny tekst polityki prywatności oraz Regulamin.

FreshMail.pl