Bardzo często słyszę od osób z cukrzycą i bez cukrzycy o jakiejś “diecie dla cukrzyka”. Diabetycy, głównie z cukrzycą typu 2 narzekają, że muszą ją stosować. Zastanawiam się zawsze co mają na myśli, bo sama z cukrzycą typu 1 żyłam 24 lata i nie słyszałam od mojego lekarza diabetologa o “diecie dla cukrzyka”. Od momentu zachorowania na cukrzycę typu 1 w moim domu wszyscy zaczęliśmy odżywiać się po prostu jeszcze zdrowiej niż dotychczas. Moja Mama wyeliminowała z codziennej diety całej rodziny tłuste mięso, zamiast smażonego tylko pieczone, mniej pustych węglowodanów a więcej z dodatkiem błonnika. Słodycze pojawiały się okazyjnie. Patrząc na taką dietę to najzwyczajniej w świecie jest to zdrowy sposób odżywiania a nie jakaś specjalna “dieta dla cukrzyka”.
Osoby z cukrzycą niezależnie od typu, jak i osoby zdrowe, powinny odżywiać się zarówno zdrowo, jak i prawidłowo. A co to oznacza w praktyce?
Zdrowe odżywianie to regularne dostarczanie posiłków organizmowi i komponowanie w taki sposób, by spożywane produkty miały pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie. Bardzo ważne jest też, żeby sposób odżywiania pozwalał na utrzymanie prawidłowej wagi ciała oraz dostarczał organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Dzięki temu można uniknąć rozwoju chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem, takich jak np.: otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, osteoporoza, niedokrwistość z niedoboru żelaza oraz choroby nowotworowe. Dieta ma również wpływ na samopoczucie. Zdrowe odżywianie to dobry nastrój i odwrotnie.
Zdrowe odżywianie, to potocznie tak zwana „dieta dla cukrzyka”. Nie ma diety dla cukrzyka ? Słowo „dieta” oznacza sposób odżywiania się, a nie jak większość osób myśli specjalne odżywianie z ograniczeniami.
Właściwy sposób odżywiania się osób z cukrzycą to jednocześnie jeden z celów jej leczenia. Nie ma diety dobrej dla wszystkich. Dieta powinna być dobrana indywidualnie dla każdego diabetyka z uwzględnieniem: wieku, płci, aktywności fizycznej, preferencji żywieniowych, możliwości finansowych, rodzaju wykonywanej pracy, masy ciała i schorzeń dodatkowych. Bardzo ważna jest też metoda leczenia cukrzycy i jej typ w doborze sposobu i stylu odżywiania. Wszystkie te czynniki powinny być wzięte pod uwagę w dopasowaniu odpowiedniej diety, tak żeby spełniała swój cel terapeutyczny. Celem tym jest przede wszystkim utrzymanie prawidłowego lub bliskiego normy poziomu cukru we krwi, aby w efekcie zapobiec rozwojowi powikłań cukrzycowych. Znaczące jest również utrzymanie prawidłowej masy ciała, ze względu na lepsze wyrównanie cukrzycy i podwyższone ryzyko rozwoju chorób związanych z nadwagą.
Indywidualnie dopasowana dieta osoby z cukrzycą powinna uwzględniać kaloryczność posiłków z podziałem kalorii na poszczególne posiłki w ciągu dnia, ograniczenia spożywania niektórych produktów i używek. Przy ograniczeniach warto przypomnieć, że należą do nich cukry proste, sól kuchenna, alkohol, palenie tytoniu. Alkohol i palenie tytoniu są nawet niewskazane dla diabetyków ze względu na dodatkowo podwyższone ryzyko przedwczesnej śmierci.
Sposób odżywiania diabetyka powinien składać się z:
– 45 – 60 % węglowodanów złożonych, przy czym im większy udział błonnika, tym może być wyższy ich udział w ogólnej kaloryczności np. kasze, ciemne pieczywo, warzywa, fasole;
– 15 – 20 % białka np. pochodzące z roślin strączkowych, jaj, ryb, nabiału;
Stosując się do indywidualnych zasad zdrowego odżywiania można żyć dłużej i wyglądać oraz czuć się młodziej. Wzrasta odporność na infekcje i stres. Dodatkowo mamy więcej energii każdego dnia.
Jak widać “dieta dla cukrzyka” jest dietą dla wszystkich ?
Jesteśmy tym, co jemy ?
Bibliografia:
1 Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Clin Diabet 2017; 6, Supl. A: A14–A15.
Cukrzyca to poważna choroba, ale można nauczyć się z nią żyć – my Ci w tym pomożemy. Z naszego ebooka dowiesz się między innymi, dlaczego tak ważne jest właściwe leczenie cukrzycy.
Dieta dla cukrzyka czy zdrowe odżywianie ?
Bardzo często słyszę od osób z cukrzycą i bez cukrzycy o jakiejś “diecie dla cukrzyka”. Diabetycy, głównie z cukrzycą typu 2 narzekają, że muszą ją stosować. Zastanawiam się zawsze co mają na myśli, bo sama z cukrzycą typu 1 żyłam 24 lata i nie słyszałam od mojego lekarza diabetologa o “diecie dla cukrzyka”. Od momentu zachorowania na cukrzycę typu 1 w moim domu wszyscy zaczęliśmy odżywiać się po prostu jeszcze zdrowiej niż dotychczas. Moja Mama wyeliminowała z codziennej diety całej rodziny tłuste mięso, zamiast smażonego tylko pieczone, mniej pustych węglowodanów a więcej z dodatkiem błonnika. Słodycze pojawiały się okazyjnie. Patrząc na taką dietę to najzwyczajniej w świecie jest to zdrowy sposób odżywiania a nie jakaś specjalna “dieta dla cukrzyka”.
Osoby z cukrzycą niezależnie od typu, jak i osoby zdrowe, powinny odżywiać się zarówno zdrowo, jak i prawidłowo. A co to oznacza w praktyce?
Zdrowe odżywianie to regularne dostarczanie posiłków organizmowi i komponowanie w taki sposób, by spożywane produkty miały pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie. Bardzo ważne jest też, żeby sposób odżywiania pozwalał na utrzymanie prawidłowej wagi ciała oraz dostarczał organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Dzięki temu można uniknąć rozwoju chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem, takich jak np.: otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, osteoporoza, niedokrwistość
z niedoboru żelaza oraz choroby nowotworowe. Dieta ma również wpływ na samopoczucie. Zdrowe odżywianie to dobry nastrój i odwrotnie.
Zdrowe odżywianie, to potocznie tak zwana „dieta dla cukrzyka”. Nie ma diety dla cukrzyka ? Słowo „dieta” oznacza sposób odżywiania się, a nie jak większość osób myśli specjalne odżywianie z ograniczeniami.
Właściwy sposób odżywiania się osób z cukrzycą to jednocześnie jeden z celów jej leczenia. Nie ma diety dobrej dla wszystkich. Dieta powinna być dobrana indywidualnie dla każdego diabetyka z uwzględnieniem: wieku, płci, aktywności fizycznej, preferencji żywieniowych, możliwości finansowych, rodzaju wykonywanej pracy, masy ciała i schorzeń dodatkowych. Bardzo ważna jest też metoda leczenia cukrzycy i jej typ w doborze sposobu i stylu odżywiania. Wszystkie te czynniki powinny być wzięte pod uwagę w dopasowaniu odpowiedniej diety, tak żeby spełniała swój cel terapeutyczny. Celem tym jest przede wszystkim utrzymanie prawidłowego lub bliskiego normy poziomu cukru we krwi, aby w efekcie zapobiec rozwojowi powikłań cukrzycowych. Znaczące jest również utrzymanie prawidłowej masy ciała, ze względu na lepsze wyrównanie cukrzycy i podwyższone ryzyko rozwoju chorób związanych z nadwagą.
Indywidualnie dopasowana dieta osoby z cukrzycą powinna uwzględniać kaloryczność posiłków z podziałem kalorii na poszczególne posiłki w ciągu dnia, ograniczenia spożywania niektórych produktów i używek. Przy ograniczeniach warto przypomnieć, że należą do nich cukry proste, sól kuchenna, alkohol, palenie tytoniu. Alkohol i palenie tytoniu są nawet niewskazane dla diabetyków ze względu na dodatkowo podwyższone ryzyko przedwczesnej śmierci.
Sposób odżywiania diabetyka powinien składać się z:
– 45 – 60 % węglowodanów złożonych, przy czym im większy udział błonnika, tym może być wyższy ich udział w ogólnej kaloryczności np. kasze, ciemne pieczywo, warzywa, fasole;
– 30 – 35 % tłuszcze – najlepiej roślinne, chude mięso, drób, ryby;
– 15 – 20 % białka np. pochodzące z roślin strączkowych, jaj, ryb, nabiału;
Stosując się do indywidualnych zasad zdrowego odżywiania można żyć dłużej i wyglądać oraz czuć się młodziej. Wzrasta odporność na infekcje i stres. Dodatkowo mamy więcej energii każdego dnia.
Jak widać “dieta dla cukrzyka” jest dietą dla wszystkich ?
Jesteśmy tym, co jemy ?
Bibliografia:
1 Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Clin Diabet 2017; 6, Supl. A: A14–A15.
2. https://dieta.mp.pl/zasady/63609,zasady-zdrowego-zywienia
Pobierz dawkę wiedzy o cukrzycy
Cukrzyca to poważna choroba, ale można nauczyć się z nią żyć – my Ci w tym pomożemy. Z naszego ebooka dowiesz się między innymi, dlaczego tak ważne jest właściwe leczenie cukrzycy.
AUTORKA
Archiwa
Kategorie
Ostatnie wpisy