Co się dzieje w organizmie diabetyka jeśli cukier jest za niski lub za wysoki ?

Powikłania w cukrzycy możemy podzielić na ostre (wczesne) i przewlekłe (późne).

Powikłania ostre mogą wystąpić w każdym momencie trwania choroby. Wymagają natychmiastowej reakcji i udzielenia natychmiastowej pomocy, ponieważ mogą doprowadzić do poważnych zmian w organizmie, a nawet śmierci. Bez wątpienia, najbardziej niebezpiecznym ostrym powikłaniem w cukrzycy, jest spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy czyli niedocukrzenie (hipoglikemia). Niedocukrzenie może być ciężkie lub lekkie. Niedocukrzenie ciężkie zdarza się bardzo rzadko i wielu diabetykom udaje się go uniknąć przez całe życie. Ciężka hipoglikemia najczęściej jest konsekwencją braku wiedzy pacjenta o cukrzycy lub odpowiedniej samokontroli.

Objawy jakie mogą świadczyć o spadku cukru we krwi to:

– bladość powłok skórnych,

– przyspieszona akcja serca,

– zimne poty,

– drżenie rąk,

– „miękkie” nogi,

– gorsze widzenie,

– uczucie głodu,

– zmiana zachowania (agresja, dzieci stają się nieposłuszne),

– ból głowy,

–  stan nieobecności,

– splątanie (nielogiczne odpowiedzi i zachowanie).

W przypadku powikłań przewlekłych, to zbierają one swoje żniwo przez lata i w konsekwencji przyczyniają się do utraty zdrowia i życia. Rozwijają się stopniowo na skutek długotrwałego utrzymywania się podwyższonego poziomu cukru we krwi (hiperglikemia) lub częstych wahań. Taka hiperglikemia powoduje:

– retinopatię – choroby oczu spowodowane uszkodzeniem naczyń siatkówki, dlatego bardzo ważne dla osób chorych na cukrzycę są kontrole w poradni okulistycznej,

– nefropatię – zmiany chorobowe uszkadzające nerki i prowadzące do ich niewydolności,

– neuropatie – schorzenia objawiające się dotkliwym bólem, zaburzeniem czucia czy niedowładami różnych części ciała (kończyn górnych i dolnych). Dotykają też zmian w dużych naczyniach krwionośnych i przyczyniają się do powstania: zespołu stopy cukrzycowej (powoduje zaburzenia w ukrwieniu i unerwieniu stopy, może prowadzić do amputacji), choroby wieńcowej (zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca), choroby niedokrwiennej ośrodkowego układu nerwowego (powoduje uszkodzenie mózgu).

Aby uniknąć lub zmniejszyć ryzyko rozwoju przewlekłych powikłań cukrzycy, należy zadbać o prawidłowe wyrównanie cukrzycy i utrzymywanie HbA1c na poziomie ≤ 7% ( ≤53 mmol/mol), stosowanie się do zasad zdrowego odżywiania, uprawianie sportu i bycie aktywnym, nie palenie papierosów, kontrolowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz cholesteroli i utrzymywanie na właściwym poziomie.

Pobierz dawkę wiedzy o cukrzycy

Cukrzyca to poważna choroba, ale można nauczyć się z nią żyć – my Ci w tym pomożemy. Z naszego ebooka dowiesz się między innymi, dlaczego tak ważne jest właściwe leczenie cukrzycy.

AUTOR

• dr n. o zdr. Anna Ławnik
    Wolontariusz
    Obecnie pracuje na stanowisku starszego wykładowcy na Wydziale Nauk o Zdrowiu i Nauk Społecznych w PSW w Białej Podlaskiej.
Zostaw komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Fundację Badań i Rozwoju Nauki w celu korzystania z usługi „Newsletter”. Jestem świadom/a, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem moich danych osobowych z bazy danych Fundacji. Pełny tekst polityki prywatności oraz Regulamin.