Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Oczami praktyka – racjonalne podejście do zdrowego trybu życia
Jestem pielęgniarką praktyki. Pracuję w domu pacjenta od kilkunastu lat. Wśród moich pacjentów młodych, w średnim wieku, starszych i mocno zaawansowanych wiekowo – o różnym poziomie społecznym i intelektualnym, występuje wiele różnych przewlekłych schorzeń. Pośród tych schorzeń duży procent stanowi cukrzyca, często już powikłana zaburzeniami układowymi, z powodu czasu trwania choroby lub braku świadomości zdrowotnej, czy niewłaściwego stylu życia. Wielokrotne powracanie do miejsca zamieszkania pacjenta z powodów terapeutycznych, pozwala mi przyjrzeć się warunkom bytowym tych osób, zorientować się, co do świadomości zdrowotnej, nawyków, zaangażowania w proces rekonwalescencji, bądź utrzymania stanu zdrowia na dobrym poziomie. Podstawowym problemem w większości przypadków są złe nawyki utrwalane z pokolenia na pokolenie, wśród których warto nadmienić:
Rozmawiając z pacjentem na temat jego zachowań zdrowotnych, musimy pamiętać o jego wieku, poziomie intelektualnym, posługiwać się zrozumiałym dla niego nazewnictwem, sprawdzać przyswajalność przekazanych treści, nie zmuszać do działania, a raczej motywować do aktywności wzmacniających zdrowie i samopoczucie. Jedzenie dla człowieka ma być przyjemnością, pacjent nie może być karany stosowaniem diet. Nasze działania powinny zmierzać do uświadomienia, iż pożywienie ma smakować, dostarczać energii i przede wszystkim nie szkodzić.
Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia zalecają w zdrowej diecie ograniczenie mięsa, (szczególnie czerwonego i jego przetworów ) do 0,5 kg tygodniowo. Białko dostarczane w mięsie można z zadowoleniem zastąpić produktami pochodzenia zwierzęcego i roślinnego (jaja, ryby, rośliny strączkowe). Zamiast soli zastosujmy przyprawy ziołowe. W zdrowej diecie – wg znowelizowanych zaleceń (IŻŻ z 2016r.), dopuszczalne są owoce i warzywa, mimo zawartości w nich cukrów prostych, ze względu na bogactwo błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. W ilości spożywanych owoców kierujmy się zdrowym rozsądkiem, dbajmy o ich świeżość, różnorodność i takie starajmy się spożywać. Pamiętajmy, aby w diecie ograniczać produkty węglowodanowe, (głównym źródłem węglowodanów są produkty zbożowe ). Sięgajmy po produkty pełnoziarniste (ciemne pieczywo, makarony, kasze – gryczana, jęczmienna, jaglana, owsiana, brązowy ryż), nie rozgotowujmy i nie rozdrabniajmy nadmiernie potraw. Proporcje na naszym talerzu powinny stanowić: w połowie warzywa, w ¼ węglowodany (kasze, ryż, makarony, ziemniaki ), w ¼ produkty białkowe (mięso, jaja, drób, produkty strączkowe). Do posiłku należy dołączyć produkty mleczne, owoce, napój – najlepiej woda np. z cytryną.
Wystarczy, aby każdy z nas zastosował się do wskazówek żywieniowych, bez podziału na ludzi zdrowych i chorych, potraktował ruch jako lekarstwo, a z pewnością nasze społeczeństwo będzie odchudzone bez wyrzeczeń, zdrowsze i bardziej radosne.
Autor: Beata Dębek
Wolontariusz
Archiwa
Kategorie
Ostatnie wpisy