21 listopada audycja w Jedynce Polskiego Radia z udziałem dr. hab. med. Michała Wszoły

21 listopada, 2020

Naukowcy w czasie pandemii nie próżnują

W tych trudnych czasach dobrze wykrzesać odrobinę optymizmu. Polscy naukowcy są ludźmi wyjątkowo kreatywnymi, którzy w czasie światowej pandemii nie przerywają swojej pracy. Przeciwnie – wciąż udoskonalają swoje projekty. A trzy z nich przedstawiamy w naszej audycji.

Bioniczna trzustka

Prof. Michał Wszoła, transplantolog, zwraca uwagę, że czas pandemii zamiast przyspieszyć spowolnił prace nad bioniczna trzustka. W czasie pierwszego lockdownu prace zostały wstrzymane. Teraz są prowadzone doświadczenia na zwierzętach, więc nie można ich przerwać, choć raz po raz ktoś wypada z zespołu, gdyż musi przejść kwarantannę, albo wręcz zachorował na COVID-19. – Mam nadzieje, że w ciągu najbliższych dwóch lat pacjenci będą mogli skorzystać z naszej bionicznej trzustki – mówi lekarz. Wynalazek będzie głównie pomagał chorym na cukrzycę, którym należałoby przeszczepić trzustkę. Jest ich ok. 20 tys., więc nie ma możliwości, aby dokonać tylu transplantacji.

Tani polski resuscytator oparty na worku amba

Dr Dominik Drobiński, anestezjolog, wspomina, jak z prof. Michałem Wszołą wpadli na pomysł stworzenia odpowiednika respiratora, opartego konstrukcyjnie na worku ambu. Urządzenie już wkrótce może być gotowe do zastosowania. – Ale nie byłem wcześniej świadomy, że żeby stworzyć urządzenie, które będzie spełniało normy bezpieczeństwa i będzie mogło być zastosowane na bardzo wymagającym rynku medycznym potrzeba współpracy wielu instytucji – mówi lekarz. Urządzenie przeszło próby, wykazano, że jest bezpieczne i tylko krok dzieli je od zastosowań klinicznych z pacjentami. – Wydaje mi się, że to kwestia 2-3 tygodni – ocenia gość Programu 1 Polskiego Radia. Urządzenie jest bardzo łatwe w obsłudze i skraca czas podłączenie pacjenta do kilku minut.

System do diagnostyki i monitorowania płuc

Dr Łukasz Kołtowski, kardiolog, podkreśla, że mamy ok. pół miliona chorych na COVID-19, ale cały czas mamy 12 mln. pacjentów z chorobami przewlekłymi. Wśród nich jedna trzecia to pacjenci z przewlekłymi chorobami płuc, takich jak astma oskrzelowa, czy POChP, trzeci po chorobach onkologicznych i kardiologicznych zabójca na świecie. A ze względów bezpieczeństw wstrzymano badania spirometryczne i chorzy zostali bez diagnostyki i monitorowania takich chorych. – Nasze urządzenie chory może dostać kurierem do domu i pod nadzorem telemetrycznym wykonać badanie. które jest w pełni wiarygodne – wyjaśnia lekarz. Może też takie urządzenie zatrzymać na stałe. Ta aparatura trafiła w ręce pacjentów 1,5 roku temu. W praktyce używanych jest 1,5 pacjentów. Jego wartość to kilkaset złotych. Urządzenie nazywa się aiocare, a na stronie aiocare.com można umówić badanie za jego pomocą.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, tutaj.

Tytuł audycji: Gdzie jest pan Cogito

Prowadziła: Małgorzata Raczyńska-Weinsberg

Goście: prof. Michał Wszoła (transplantolog, twórca polskiej bionicznej trzustki, Fundacja Badania i Rozwoju Nauki), dr Dominik Drobiński (anestezjolog, współtwórca polskiego taniego respiratora, szpital MSWiA w Warszawie), dr Łukasz Kołtowski (kardiolog, współtwórca polskiego systemu do diagnostyki i monitorowania płuc)

Data emisji: 21.11.2020