Już niedługo Święta, więc to dobry czas na kilka wskazówek. Co robić, żeby nie tylko je przetrwać, ale także czerpać przyjemność z tego czasu?

Jak przeżyć święta, a nie tylko je przetrwać?

Przede wszystkim Święta to nie okres, w którym można jeść wszystko w dużych ilościach, kiedy będąc już sytym i tak sięgamy po kolejny kawałek ciasta, twierdząc, że to Święta, więc można. Nic bardziej mylnego. To czas spędzony z najbliższymi, czas odpoczynku, przemyśleń. Nie umniejszaj im znaczenia i nie skupiaj się głównie na potrawach. Oczywiście tradycyjne, świąteczne posiłki są ważne, ale nie najważniejsze.

Jeśli będziesz stosował się do kilku prostych zasad, to spędzisz ten czas w dobrym samopoczuciu i przede wszystkim bez nieprzyjemnych dolegliwości.

1. Posty nie są dla Ciebie
Nie unikaj jedzenia przez cały dzień tylko po to, aby wieczorem nadrobić te zaległości. Od rana staraj się jeść normalne posiłki, w wielkości, jaką zazwyczaj jadasz.

2. Pamiętaj o regularności
To, że stół jest stale zastawiony, to nie znaczy, że trzeba też stale jeść. Wyznacz sobie główne posiłki i przekąski, a pomiędzy nimi delektuj się np. pyszną herbatą (bez kolejnego już kawałka sernika).

3. Nie bądź zachłanny
12 potraw na stole, to znak, że kolację skończysz w tzw. ciąży spożywczej? Nie w Twoim przypadku. Skosztuj wszystkiego, na co masz ochotę, ale nie nakładaj sobie pełnych porcji z każdej potrawy. Resztą pozwól cieszyć się innym członkom rodziny.

4. Delektuj się, a nie objadaj
To, że sernik leży na stole, nie znaczy, że masz zjeść 3 kawałki. Jeden w zupełności wystarczy. Jeśli zjesz mniej, to jeszcze bardziej docenisz jego smak.

5. Bądź aktywny
Zamiast leżeć na kanapie i przerywać sobie ten czas kolejnymi przekąskami, wybierz się z rodziną na spacer albo wymyślcie inną wspólną aktywność.

6. Pamiętaj, Święta to 3 dni
Nie przedłużaj tego czasu na kolejne dni i tygodnie. Jeśli przez te 3 dni będziesz jadł swoje ulubione potrawy z rozsądkiem, a po tym wrócisz do swojego codziennego jedzenia, to nic złego nie powinno się wydarzyć.

7. Wybieraj warzywa
Nie wszystkie potrawy świąteczne są dobrze zbilansowane, dlatego warto wybierać te, które mają w składzie więcej warzyw.

8. Kontroluj glikemię
Jeśli widzisz jak zachowuje się u Ciebie stężenie glukozy we krwi po zjedzeniu którejś z potraw, to już wiesz czy zjeść ją następnego dnia, czy może lepiej wybrać coś innego.

9. Nie odmawiaj sobie tradycji
Nie będziemy Cię namawiać, aby wszystkie tradycyjne potrawy zamienić na ich fit wersje, ale to dobry czas, aby przetestować też nowe przepisy. Może znajdziesz coś ciekawego dla siebie, albo nowe ciasto tak zasmakuje rodzinie, że jego obecność stanie się nową rodzinną tradycją?

10. I ostatnia zasada. Nie miej wyrzutów sumienia
Jeśli już zjadłeś 2 kawałek ciasta i nic nie możesz zmienić, to wyciągnij z tego wnioski, ale nie zadręczaj się. Wyrzuty sumienia nic tu nie zmienią.

Przepis

Na koniec mamy kilka ciekawych przepisów świątecznych. Ich autorką jest Marta Dymek, autorka strony jadlonomia.com

Pierwszy przepis jaki chcemy Ci polecić to prawdziwy HIT!

Piernik pomidorowy

Jeśli czytając jego nazwę, a następnie widząc pomidory w składnikach czujesz lekką konsternację, to musimy Cię uspokoić. Jest pyszny, wilgotny, słodki (ale nie za bardzo) i kompletnie nie czuć w nim pomidorów! Przetestuj ten przepis, a na pewno będziesz zadowolony (Twoja rodzina z pewnością też). Cukier możesz zamienić na ksylitol lub erytrol.

Domowa przyprawa piernikowa

Te sklepowe często na pierwszym miejscu w składzie mają cukier, a nie aromatyczne przyprawy. Jeśli przygotujesz ją sam, to masz pewność, że w środku znajdziesz tylko to, co najlepsze.

Pasztet soczewicowy z żurawiną

Bo kto powiedział, że każdy pasztet musi być mięsny? Soczewica jest super zdrowa, a dodatek żurawiny sprawia, że smak pasztetu jest jeszcze lepszy.

Zakwas buraczany

No i na koniec czym byłaby kolacja wigilijna bez barszczu? My proponujemy taki na domowym zakwasie, na który przepis także znajdziecie na stronie Marty

Zobacz przepis

Artykuł powstał we współpracy z dietetykiem klinicznym mgr Weroniką Gajdzik w ramach cyklu #sięgnijpozdrowie