Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Jaka jest prawda ?
Czy insulina tuczy? Dość często można usłyszeć od diabetyków lub przeczytać, że insulina powoduje tycie. Czy to rzeczywiście prawda?
Insulina jest hormonem wydzielanym przez komórki β znajdujące się w trzustce. W organizmie człowieka pełni funkcję regulatora poziomu cukru we krwi. Hormon ten bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczy.
Bodźcami uruchamiającymi wytwarzanie insuliny w organizmie jest wzrost poziomu cukry po posiłku.
Względny lub bezwzględny brak insuliny w organizmie powoduje cukrzycę. Względny brak insuliny cukrzycę typu 2 (najprościej tłumacząc- przeważnie ze względu na dużą masę ciała organizm potrzebuje więcej insuliny niż trzustka jest w stanie wyprodukować), natomiast bezwzględny cukrzycę typu 1 (układ odpornościowy niszczy wyspy trzustkowe w trzustce i nie ma żadnej produkcji insuliny).
Insulina została odkryta w 1922 roku i to osiągnięcie umożliwiło leczenie cukrzycy. Do tego momenty cukrzyca była chorobą śmiertelną.
U osób z cukrzycą typu 1 organizm na skutek błędnego działania układu odpornościowego niszczy własne komórki β produkujące insulinę. W takim przypadku zewnętrzna suplementacja insuliny pomaga w utrzymaniu poziomu we krwi na odpowiednim poziomie.
Cukrzyca typu 2 spowodowana jest czynniki genetycznymi lub otyłością. Może też być dziedziczna. Przyczyną podwyższonego lub wysokiego poziomu cukru we krwi jest upośledzenie wytwarzania insuliny lub odporność na nią. Leczenie polega na podawaniu leków obniżających poziom cukru we krwi lub insuliny.
Sama insulina nie powoduje tycia. Tyjemy przez nadmiar jedzenia. Im więcej jemy (co podnosi poziom glukozy we krwi) tym więcej potrzeba insuliny, żeby utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Insulina wysyła nadmiar glukozy do tkanek, gdzie niewykorzystana jest zamieniana na tkankę zapasową. To nadmiar jedzenia powoduje przyrost masy ciała. Insulina nie jest więc odpowiedzialna za tycie.
U osób z cukrzycą insulina stosowana w nadmiernej ilości powoduje hipoglikemię, która wymusza spożycie dodatkowego jedzenia im częściej poziom cukru jest za niski, tym częściej trzeba dojadać i to sprzyja wzrostowi wagi ciała.
U osób zdrowych, jeśli spożywają węglowodany proste, które szybko podnoszą wartość glukozy we krwi, zapotrzebowanie na insulinę gwałtownie wzrasta- doprowadza to bardzo szybko do spadku glukozy we krwi, a organizm odczuwa to jako głód i sięgamy po coś do jedzenia. Tak więc insulina nie powoduje tycia, tylko nasze zachowania dietetyczne. Insulina jest tylko naszym pracownikiem, który ma zadanie wykonania- wyrównać stężenie insuliny we krwi, a nadmiar rozprowadzić po tkankach. Jeśli dostarczymy mu złe produkty-nadmiar cukrów prostych- to ona zrobi z nami co umie najlepiej.
Archiwa
Kategorie
Ostatnie wpisy