Projekt „Biodrukowanie 3D Bionicznej Trzustki”
Koordynator projektu: dr hab.med. Michał Wszoła

Szacuje się, że tylko w Polsce żyje około 3 milionów osób z cukrzycą, z czego 200.000 ma cukrzycę typu I. Według obliczeń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) liczby te podwoją się do roku 2030. Sposobem na walkę z chorobą jest przeszczep trzustki lub wysp trzustkowych, jednak to jest niezmiernie trudne i wymagające. Czy możemy to zmienić? Tak, tworząc bioniczną trzustkę.

Jeśli program się powiedzie, a na to oczywiście liczymy, za 3 lata naukowcy będą przygotowani do prowadzenia pierwszych prób z udziałem pacjentów. Widzimy, że wielu diabetyków z nadzieją przygląda się naszym pracom i to też dodaje nam sił do działania.
Chciałbym zaznaczyć, że tego typu program badawczy jest unikalny na skalę światową, a polska grupa – konsorcjum Bionic – jest w czołówce ośrodków zajmujących się tą tematyką”.

dr hab.med. Michał Wszoła

Skomplikowany i niepewny proces przeszczepu trzustki to nie jedyny problem. Lekarze zmagają się również z problemem braku narządów do transplantacji z uwagi na to, że można przeszczepić tylko tyle narządów, ile zostanie pobranych od zmarłych. Nasz projekt eliminuje ten problem. Biodrukowanie tkanek jest bardzo obiecującą i coraz bardziej rozpowszechnioną metodą, stosowaną w medycynie eksperymentalnej. Udało się już przeszczepić pęcherz i tchawicę wykonane na drukarkach. Czas na w pełni działający narząd.

Aktualnie badania są prowadzone przez Konsorcjum Bionic, którego liderem jest Fundacja Badań i Rozwoju Nauki jest Liderem. W skład konsorcjum wchodzą także: Politechnika Warszawska, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Instytut Biologii Doświadczalnej im. Nenckiego Polskiej Akademii Nauk, Szpital Kliniczny Dzieciątka Jezus oraz MediSpace Sp. z o.o.

Skład Konsorcjum BIONIC
Konsorcjum BIONIC
Aktualności Projektowe
Nasz Zespół Naukowy

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Fundację Badań i Rozwoju Nauki w celu korzystania z usługi „Newsletter”. Jestem świadom/a, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem moich danych osobowych z bazy danych Fundacji. Pełny tekst polityki prywatności oraz Regulamin.