RAZEM MOŻEMY WIĘCEJ!

W obliczu pandemii postanowiliśmy wykorzystać naszą wiedzę i doświadczenie do walki z koronawirusem. Zgodnie z misją, która przyświeca nam już ponad 11 lat, czujemy się w obowiązku podjąć aktywne działania na rzecz ochrony zdrowia i życia. Chcemy realnie przyczynić się do polepszenia obecnej sytuacji. Zmobilizowaliśmy cały zespół Fundacji oraz zaprzyjaźnione firmy i instytucje. Dołożymy wszelkich starań, aby wykorzystać nasz potencjał najlepiej, jak tylko jest to możliwe. W myśl zasady, że obecną pandemię pokonamy tylko odpowiednio zabezpieczeni i uzbrojeni w rzetelną wiedzę – czyli wartości, które propagujemy od początku istnienia Fundacji.

Pamiętaj, że wspierając się wzajemnie, możemy efektywniej pomagać służbie zdrowia, pacjentom, seniorom, młodzieży i dzieciom. Razem zawsze możemy więcej! #walczymyzkoronawirusem

Aktualnie realizujemy kilka projektów dedykowanych najważniejszym problemom związanym z pandemią koronawirusa.

#STARTUJEMY Z POMAGANIEM

Przystąpiliśmy do oddolnej inicjatywy środowiska naukowo-akademickiego Uniwersytetu Warszawskiego #startujemyzpomaganiem, której najważniejszym celem jest połączenie sił w walce z koronawirusem. Przedsiębiorcy i start-upy, których podstawowa działalność została spowolniona lub zupełnie zamrożona, a ich zasoby są niewykorzystane, zaangażowały się w alternatywne działania i zaktywizowały na rzecz wspólnego dobra i wspierania potrzebujących. Projekt skupia się na tworzeniu i dostarczaniu niezbędnego zaopatrzenia dla medyków. Zebrane w ramach akcji fundusze zostaną przeznaczone na materiały do produkcji m.in. maseczek i przyłbic oraz zakup środków ochrony osobistej.

Aby efektywnie pomagać, uruchomiliśmy formularz, za pomocą którego szpitale i placówki medyczne mogą zgłaszać swoje zapotrzebowanie. Dzięki takiej informacji będziemy w stanie szybko i sprawnie zorganizować niezbędną pomoc.

DRUKOWANIE LUDZKICH TKANEK DRZEWA OSKRZELOWEGO

Obecnie nie ma skutecznego lekarstwa na zakażenie koronawirusem, dlatego badania w tym kierunku podejmuje wiele ośrodków naukowych. Na całym świecie panuje wyścig z czasem. Poza samym lekiem na zakażenie SARS-CoV-2 brakuje również bezpiecznego modelu badawczego do testowania leków.

Razem z firmą Polbionica i Centrum Medycznym MediSpace zdecydowaliśmy się wydrukować ludzkie tkanki drzewa oskrzelowego, na których będzie można w szybki, łatwy i co najważniejsze bezpieczny sposób sprawdzić potencjalną terapię na koronawirusa. O pierwszych efektach naszych działań poinformujemy już wkrótce.

DRUK 3D FILTRÓW DO MASEK DLA RATOWNIKÓW MEDYCZNYCH

W oparciu o zaprezentowane badanie międzynarodowego zespołu naukowców powiązanych z Uniwersytetem Stanforda zespół inżynierski Fundacji zaprojektował specjalną obudowę do filtra HEPA stosowanego w sprzęcie AGD. Element umożliwia montaż filtra do maski do nurkowania. Obudowa została zaprojektowana w taki sposób, aby osoba ubrana w maskę mogła wziąć prysznic nie mocząc filtra. Wydrukowany w technologii 3D prototyp nie został jeszcze przebadany pod kątem skuteczności filtrowania wirusów. W założeniu ma być to rozwiązanie, które będzie można wykorzystać w przypadku braku dostępności filtrów do zastosowań medycznych. W takiej sytuacji maska do nurkowania z filtrem HEPA zabezpieczy personel medyczny i zapewni właściwe filtrowanie zasysanego powietrza.

SYSTEM WSPOMAGANIA ODDECHU

Z całego świata dochodzą informacje o niewydolności nawet najlepszych systemów ochrony zdrowia, takich jak USA czy Wielkiej Brytanii i braku wystarczającej liczby respiratorów. Produkcja i zakup jednej takiej maszyny to koszt rzędu 100 000 PLN. Na całym świecie zgłaszane jest zapotrzebowanie na respiratory. Również w Polsce istnieje paląca potrzeba zwiększenia ich liczby w możliwie najkrótszym czasie i niskim kosztem.

Wraz z naszym Dyrektorem Naukowym dr hab.med. Michałem Wszołą oraz wolontariuszem dr Dominikiem Drobińskim, anestezjologiem na stałe pracującym w Centralnym Szpitalu Klinicznym MSWiA oraz grupą inżynierów i konstruktorów firmy Mudita rozpoczęliśmy budowę przenośnego i taniego systemu wspomagania oddechu na wypadek dużego nasilenia się pandemii. Powstał już w pełni funkcjonalny, pierwszy model i przygotowujemy się do uzyskania koniecznych certyfikacji oraz produkcji na masową skalę.

Aktualnie szukamy partnerów, którzy włączą się w projekt i udzielą nam wsparcia w zakresie produkcji. Zainteresowane firmy prosimy o wysłanie wiadomości na adres: covid19@mudita.com.

#ZOSTAŃWDOMU I POMAGAJ!

Nie otrzymaliśmy dofinansowania na żadne z powyższych działań. Jeśli chcesz wesprzeć nasze działania, możesz dokonać wpłaty na konto Fundacji:

BNP Paribas 47 1600 1462 1082 7176 3000 0001

w tytule przelewu wpisując walczymyzkoronawirusem lub przekazać darowiznę online.

Firmy i instytucje, które chcą włączyć się w walkę z koronawirusem, mogą przekazać zadeklarowaną kwotę na podstawie umowy darowizny.

Kontakt: sekretariat@fundacjabirn.pl