Sprawdź ile wiesz o cukrzycy

Czy hemoglobina glikowana (HbA1C) o wartości 7,3% świadczy o prawidłowym wyrównaniu cukrzycy?

Czy ciśnienie o wartości 143/94 mmHg jest prawidłowym ciśnieniem u osoby z cukrzycą?

Czy można bezpiecznie podać domięśniowo glukagon osobie nieprzytomnej, przewlekle leczonej insuliną, jeżeli nie mamy możliwości zbadania poziomu glukozy we krwi?

Czy doustne leki obniżające poziom cukru we krwi (np. metformina i pochodne sulfonylomocznika) mogą spowodować zagrażającą życiu hipoglikemię?

Czy w okresie karmienia piersią wzrasta ryzyko hipoglikemii u kobiet chorych na cukrzycę typu I?

Czy stosowanie pompy insulinowej zwalnia osobę z cukrzycą ze stałej kontroli poziomu cukru we krwi?

Czy u osoby chorej na cukrzycę należy utrzymywać możliwie niskie poziomy glikemii (najlepiej w granicach 60-70 mg%) ponieważ istotnie zmiejsza to ryzyko powikłań?

Czy można istotnie zmniejszyć poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1C) utrzymując bardzo niskie poziomy glikemii przez okres tygodnia przed badaniem?

Czy osoba mająca cukrzycę może spożywać w dowolnej ilości owoce?

Czy przy infekcji u osoby z cukrzycą poziom cukru we krwi wzrasta?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Fundację Badań i Rozwoju Nauki w celu korzystania z usługi „Newsletter”. Jestem świadom/a, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem moich danych osobowych z bazy danych Fundacji. Pełny tekst polityki prywatności oraz Regulamin.