Udało nam się zebrać

144 787 PLN z potrzebnych 140 000 PLN

103 % z potrzebnych 100%

O co chodzi w bionicznej trzustce ?

Grupa młodych polskich naukowców pod kierunkiem chirurga transplantologa dr hab. med. Michała Wszoły chce pomóc tysiącom chorych na cukrzycę. I to w sposób, który zastąpi konieczność przewlekłej insulinoterapii.

Chcemy wydrukować na drukarce 3D bioniczną trzustkę, która umożliwi chorym na cukrzycę normalne funkcjonowanie. Bioniczna trzustka nie tylko zapobiega rozwojowi powikłań związanych z cukrzycą, ale przede wszystkim spowoduje, że chory nie będzie musiał do końca życia brać leków zabezpieczających przed odrzutem (tak jest teraz).

I najważniejsze: chory nie będzie czekał na narząd do przeszczepu! Bioniczna trzustka będzie wydrukowana na specjalnej drukarce 3D i będzie spersonalizowana, czyli przygotowana dla konkretnego chorego.

Brzmi jak medyczne science fiction? To się naprawdę dzieje. Jednak napotkaliśmy w swojej pracy przeszkodę… Na tym etapie prac potrzebujemy wysokospecjalistycznej drukarki 3D, która pozwoli nam na sterylny druk płatków trzustkowych. Koszt drukarki to 140.000 zł.

Na początku lipca musimy już ją mieć w naszym laboratorium. Zatem czasu mamy niewiele, ale nie brakuje nam wiary, że się uda. Wiele osób czeka na bioniczną trzustkę  – nie chcemy ich zawieść.

Dorzuć się na drukarkę i pomóż nam ruszyć z robotą.

Razem będziemy walczyć o życie i normalne funkcjonowanie tysięcy osób chorujących na cukrzycę.

CEL

Zakup drukarki 3 D, do druku sterylnych płatków trzustkowych

DLA KOGO?

Dla tysięcy diabetyków zagrożonych śmiertelnymi powikłaniami

DLACZEGO?

Co 7 sekund na świecie umiera ktoś z powodu powikłań cukrzycy

Projekt Zakończony

Dziękujemy wszystkim za wsparcie naszego projektu.