dr n. biol Piotr Cywoniuk

Biotechnolog. Specjalista ds. komórek macierzystych. Zajmuje się głównie zagadnieniami związanymi z biologią molekularną i modyfikacjami genetycznymi.

Zespół naukowy

Biotechnolog. Tytuł magistra i doktora nauk biologicznych zdobył na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jego rozprawa doktorska poświęcona była zagadnieniom z zakresu biologii molekularnej. Dotychczas zajmował się alternatywnym splicingiem oraz transkrypcją i zaburzeniami tych procesów w dystrofii miotonicznej. Podczas swojej kariery akademickiej w Zakładzie Ekspresji Genów zdobył wiedzę i umiejętności z zakresu pracy z hodowlami komórkowymi oraz opanował wiele technik laboratoryjnych, między innymi: RT-PCR, qPCR, Western Blot, Co-IP, EMSA, testy lucyferazowe, CRISPR/CAS9. W trakcie studiów magisterskich i doktoranckich uczestniczył w projektach badawczych w ramach grantu TEAM FNP. Uczestnik i prelegent na krajowych oraz międzynarodowych konferencjach. Od 2019 zajmuje stanowisko biotechnologa w Fundacji Badań i Rozwoju Nauki przy realizacji projektu biodruku 3D bionicznej trzustki, gdzie zajmuje się głównie zagadnieniami związanymi z biologią molekularną i modyfikacjami genetycznymi.

Ukończone kursy i certyfikaty:

2013 – Patent Law Regulations Course, Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu

2014 – Course in Eukaryotic Transcription

2015 – Szkolenie dla osób odpowiedzialnych za planowanie i wykonywanie procedur i doświadczeń oraz uśmiercających zwierzęta, PolLASA