Tworzenie darmowych aplikacji medycznych, poprawiających wyniki leczenia
Koordynator projektu: dr hab.med. Michał Wszoła

Przeszczepienie nerki stało się najlepszą metodą leczenia w przypadku przewlekłej niewydolności nerek u wskazanego pacjenta. W Polsce żyje aż 20.000 chorych, u których stwierdzono zaawansowaną niewydolność nerek. Niestety, z roku na rok przybywa około 1.000 osób, którzy wymagają dializy. Kolejne 10.000 pacjentów znajduje się w okresie przeddializacyjnym. Przeszczep to dla nich jedna szansa, aby uniknąć dializ.

Naszym celem jest stworzenie aplikacji mobilnej z systemem powiadomień, z dostępem do materiałów edukacyjnych oraz z możliwością zaplanowania leczenia, a w tym wizyt u lekarza, brania leków i konieczności wykupowania kolejnej recepty. Projekt jest jeszcze w fazie koncepcyjnej i jest finansowany z własnych środków fundacji przy współpracy z Przychodnią Lekarską MediSpace z Warszawy.

Udowodniono już, że przeszczep nerki lub trzustki w okresie przeddializacyjnym dają najlepsze rezultaty. Wiadomo też, że powodzenie transplantacji organów w dużej mierze zależy od edukacji pacjentów. Chodzi tu zarówno o umiejętność prawidłowego odżywiania, ale również o umiejętność rozpoznawania niepokojących objawów, które powinny zmusić do wizyty u lekarza i konsultacji ze specjalistą. Ważna jest również świadomość na temat regularnego przyjmowania leków i umiejętność przewidywania ich braku m.in. po to, aby pacjent, który wyjeżdża w dłuższą podróż, mógł zaopatrzyć się w więcej dawek.

Chcesz wziąć udział w naszym projekcie? Wszystkich chętnych zapraszamy do współpracy – zarówno od strony technicznej (tworzenia aplikacji) jak i merytorycznej.