Planowanie zabezpieczenia medycznego dla podróży załogowej na MARSA
Koordynator projektu: dr hab.med. Michał Wszoła

Ponad 40 lat temu człowiek stanął na księżycu, a już dziś Amerykańska Agencja Kosmiczna (NASA), przy współpracy z firmą Space-X Elona Musk’a, obiecują, że pierwsi ludzie postawią stopę na Marsie jeszcze przed 2030 rokiem. Cel jest ambitny, ale niesie za sobą wiele problemów natury technicznej – jednym z nich jest system, który ma służyć ochronie zdrowia i życia astronautów, biorących udział w misji.

Ochrona zdrowia złogi jest priorytetem. Aby to zrobić, trzeba stworzyć odpowiednie zaplecze medyczne na Ziemi oraz na terenie bazy na Marsie, jeszcze przed odlotem pierwszych kolonizatorów. Pierwszym krokiem powinno być jednak stworzenie opracowania z zestawem wymagań i wytycznych dla całego systemu.

Grupa polskich lekarzy, po konsultacjach z jedynym z astronautów – Mirosławem Hermaszewskim – przygotowała opracowanie naukowe, które ma pomóc w planowaniu kosmicznej podróży. Zostało ono opublikowane w czasopiśmie naukowym MEDtube Science w 2013 roku. Projekt sfinansowany został ze środków własnych fundacji BiRN.

Opracowanie może pomóc w dalszych, bardziej ambitnych, planach podboju kosmosu i nie tylko. Mamy nadzieję, że dzięki temu, Polska myśl medyczna włączy się w wyścig na Czerwoną Planetę.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Fundację Badań i Rozwoju Nauki w celu korzystania z usługi „Newsletter”. Jestem świadom/a, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem moich danych osobowych z bazy danych Fundacji. Pełny tekst polityki prywatności oraz Regulamin.