Research team
  • dr hab. med. Michał Wszoła
    Przewodniczący Rady Konsorcjum BIONIC
    Chirurg transplantolog, pomysłodawca bionicznej trzustki, autor nowej metody mini inwazyjnego leczenia powikłanej cukrzycy - endoskopowego przeszczepienia wysp trzustkowych pod śluzówkę żołądka oraz współzałożyciel międzynarodowych platform multimedialnych do wymiany wiedzy medycznej medtube.net i medizzy.com.
  • dr n. med. Marta Serwańska – Świętek
    Zespół naukowy
    Doktor nauk medycznych, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista nefrologii, specjalista transplantologii klinicznej.
  • dr n. med. Marta Klak
    Manager Laboratorium
    Biotechnolog. Nadzoruje prace laboratorium Fundacji Badań i Rozwoju Nauki. Współtworzyła protokół izolacji świńskich wysp trzustkowych na potrzeby projektu. Kieruje i bierze czynny udział w pracach laboratoryjnych związanych z 3D biodrukiem bionicznej trzustki.
  • lek. Andrzej Berman
    Zespół naukowy
    Lekarz, naukowiec, chirurg ogólny i transplantacyjny od początku zaangażowany w projekt bionicznej trzustki. Współtwórca i realizator programu przeszczepiania wysp trzustkowych w Polsce oraz współtwórca Stowarzyszenia Aktywni z Cukrzycą. Współautor metody decelularyzacji trzustki i projektu bioreaktora do przechowywania bionicznej trzustki.
  • Aleksandra Kaczorowska
    Zespół naukowy
    Współpracowała z Fundacją, jednak zbyt wcześnie odeszła. Absolwent Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego ( WUM) i UW. Student na Uniwersitat dè Barcelona. Krajowy Koordynator d.s Transplantologii.
  • Tomasz Dobrzański
    Zespół naukowy
    Specjalista z zakresu modelowania i druku 3D. Absolwent Wydziału Mechanicznego Energetyki i Lotnictwa Politechniki Warszawskiej.