demo@example.com 1st Floor New World. +848556778345

PRZEKAŻ 1,5% PODATKU

na badania nad bioniczną trzustką

Wesprzyj projekt biodrukowania bionicznej trzustki

WESPRZYJ DZIAŁANIA FUNDACJI, WPŁAĆ DAROWIZNĘ

NASZE PROJEKTY

Celem Fundacji Badań i Rozwoju Nauki jest działalność edukacyjna i badawcza w zakresie nauk medycznych oraz chemicznych, a także wspieranie rozwoju polskiej nauki.

Biodrukowanie 3D bionicznej trzustki
OPRACOWANIE BIOTUSZY DO BIODRUKU 3D
BIODRUKARKA 3D
3D biodrukowana tkanka wątrobowa
SZTUCZNE WYSPY TRZUSTKOWE
AURES AUTOMATYCZNY RESUSCYTATOR
PRZESZCZEP WYSP TRZUSTKOWYCH
BADANIA NAD CUKRZYCĄ

NAGRODY I WYRÓŻNIENIA

Nagroda Kongresu Gospodarki Elektronicznej i Fundacji "Promyk Słońca" 2020

Nagroda Kongresu Gospodarki Elektronicznej i Fundacji "Promyk Słońca" dla Fundacji Badań i Rozwoju Nauki i zespołu naukowego dr. hab. med. Michała Wszoły za prace nad bioniczną trzustką - innowacyjnym rozwiązaniem technologicznym na rzecz osób z niepełnosprawnościami

Złoty Lider Ochrony Zdrowia 2019

Statuetka Złotego Lidera Ochrony Zdrowia 2019 w kategorii Innowacyjne Pomysły za projekt „Biodrukowanie 3D bionicznej trzustki”

Polska Nagroda Inteligentnego Rozwoju 2016

Ambasador Polskiej Nauki 2019,2020

Nominacja dla dr. hab. med. Michała Wszoły w plebiscycie Ambasador Polskiej Nauki (organizator KGHM Polska Miedź)

II nagroda w konkursie Złoty Skalpel 2018

Nagroda za najlepszy plakat na konferencji EPITA 2019

Nagroda za najlepszy plakat na konferencji EPITA – European Pancreas and Islet Transplant Association w Austrii. Wyróżniony materiał dotyczy wpływu promieniowania UV na stopień zniszczenia DNA

Certyfikat Komisji Europejskiej „Seal of Excellence” 2019

Certyfikat Komisji Europejskiej „Seal of Excellence” dla Polbionica sp. z o.o. za projekt „Biodrukowanie 3D bionicznej trzustki” złożony w ramach instrumentu MŚP Horyzont 2020

Nagroda 14. Kongresu Polskiego Towarzystwa Transplantacyjnego 2019

Nagroda 14. Kongresu Polskiego Towarzystwa Transplantacyjnego dla pracy naukowej „Towards 3D bioprinting of bionic pancreas: the effect of UV crosslinking on pancreatic islets after the bioprinting proces”.

WSPIERAJ NASZE DZIAŁANIA

Przekazując darowiznę na rzecz fundacji, wspierasz badania nad nowatorskimi terapiami medycznymi. Każda wpłata to inwestycja w rozwój polskiej nauki, która przyniesie realne korzyści pacjentów z Polski i z całego świata.

PROJEKT BIODRUKOWANIA 3D BIONICZNEJ TRZUSTKI

• Terapia dla milionów pacjentów chorych na cukrzycę w Polsce i na świecie.

CENTRUM BIOTECHNOLOGII MEDYCZNEJ

• Opracowywanie innowacyjnych procedur medycznych dla pacjentów z całego świata.

DAROWIZNA NA CELE STATUTOWE

• Wspierajmy wspólnie polską naukę i medycynę dla lepszej przyszłości pacjentów z całego świata.

FAQ - BIONICZNA TRZUSTKA

Sprawdź najnowsze informacje dotyczące naszego flagowego projektu. Dzięki niemu tysiące pacjentów chorujących na cukrzycę na świecie ma szansę na lepsze życie!

Czym są bioniczne narządy?

Szansą na rozwiązanie problemów współczesnej transplantologii są bioniczne narządy, czyli organy wykonane z żywych komórek przy zastosowaniu nowatorskich technologii druku 3D, które są w pełni funkcjonalne i w przyszłości będą mogły zastąpić uszkodzone narządy.

Na jakim etapie jest projekt biodrukowania 3d bionicznej trzustki?

Zakończenie fazy badań przedklinicznych planowane jest na początek 2021 roku, może się ono jednak przesunąć ze względu na trwającą pandemię. Faza badań klinicznych będzie trwała szacunkowo 2-3 lata i rozpocznie się kiedy fundacja będzie mieć finansowanie na badanie kliniczne.

Kiedy wydrukowany został prototyp bionicznej trzustki?

14 marca 2019 roku zespół naukowców pod kierunkiem dr hab. med. Michała Wszoły wydrukował pierwszy na świecie, w pełni unaczyniony prototyp bionicznej trzustki o wymiarach 3x3x5cm.

Dlaczego powstaje Europejskie Centrum Biotechnologii Medycznej?

Aby wprowadzić drukowanie 3D bionicznej trzustki do praktyki klinicznej na całym świecie i rozszerzyć zakres prowadzonych badań, nowym celem Fundacji jest stworzenie Europejskiego Centrum Biotechnologii Medycznej – innowacyjnego ośrodka badawczo-klinicznego umożliwiającego nie tylko przeszczepianie bionicznych trzustek, ale również opracowywanie innych nowatorskich terapii. Multidyscyplinarne Centrum połączy kilka obszarów: biotechnologię, bioinżynierię, diagnostykę medyczną, medycynę spersonalizowaną oraz leczenie z wykorzystaniem komórek macierzystych.

Dlaczego projekt biodrukowania 3D bionicznej trzustki jest tak ważny?

sek

Co 10 sekund na świecie diagnozuje się cukrzycę u kolejnej osoby.

sek

Co 6 sekund ktoś umiera z powodu powikłań cukrzycy.

mln

Blisko 382 miliony osób na świecie, w tym 3 miliony Polaków obecnie choruje na cukrzycę.

mln

Za 10 lat na cukrzycę chorować może nawet 5 mln Polaków.

tys

Polaków choruje na cukrzycę typu I.

PARTNERZY AUKCJI BIONICZNA REWOLUCJA

Sprawdź co u nas, przeczytaj nasze artykuły eksperckie!

Zapisz się do newslettera!

Bądź na bieżąco z tym co dzieje się w fundacji!

FINANSOWANIE PROJEKTÓW:

Projekt „Biodrukowanie 3D rusztowań z wykorzystaniem żywych wysp trzustkowych lub komórek produkujących insulinę w celu stworzenia bionicznej trzustki" finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu „Profilaktyka i leczenie chorób cywilizacyjnych" STRATEGMED. Okres realizacji: 01.01.2017 – 30.06.2021.

Projekt „Opracowanie biotuszy do biodruku 3D na bazie świńskiego DECM modyfikowanego chemicznie, wzbogaconego o rekombinowane białka hybrydowe, nanomateriały i polimery syntetyczne.” finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu “ „Nowoczesne technologie materiałowe” TECHMATSTRATEG III. Okres realizacji: 01.01.2021 – 31.12.2023.

Projekt „Sztuczne wyspy trzustkowe: mikrofluidyczne metody reagregacji komórek endokrynnych w drobinach hydrożeli” został sfinansowany ze środków Narodowego Centrum Nauki przyznanych na podstawie decyzji numer DEC-2019/33/B/ST8/02145, w ramach konkursu OPUS 17. Okres realizacji projektu: 01.2020 – 12.2022.

Projekt „Stworzenie technologii druku z biomateriałów i skonstruowanie biodrukarki 3D do zautomatyzowanego tworzenia bionicznych narządów” finansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Program Operacyjny Inteligentny Rozwój 2014-2020. Projekt realizowany jest w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju 3/1.1.1/2020 Szybka Ścieżka 3_2020. Okres realizacji:  01.01.2021 -30.06.2023.

Projekt: “3D biodrukowana tkanka wątrobowa wraz z układem naczyniowym jako innowacyjny model do oceny toksyczności leków i skuteczności terapii antynowotworowych" finansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Program Operacyjny Inteligentny Rozwój 2014-2020. Projekt realizowany jest w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju 3/1.1.1/2020 Szybka Ścieżka 3_2020. Okres realizacji:  2021 -2023

Fundacja