Na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia do pomiaru poziomu cukru we krwi ?

W przypadku nakłuwacza ważne jest, żeby prawidłowo ustawić głębokość na którą igła ma ukłuć opuszek palca. W zależności jaką pacjent posiada skórę na dłoniach, ustawiamy głębokość nakłucia. Jeżeli dłonie są delikatne to ustawiamy mniejszą głębokość (1), jeżeli skóra jest twarda i gruba większą głębokość (4-5). Bardzo ważne jest również wyjaśnienie diabetykowi, że jest to narzędzie osobiste i przypisane do jednej osoby. Tu trzeba nadmienić o chorobach przenoszonych przez krew drugiego człowieka. Czasami zdarza się, że małżeństwo korzysta z jednego nakłuwacza – myślę że wynika to z nieświadomości, niewiedzy i zbyt pośpiesznej edukacji. Edukując diabetyka powinno się również objaśnić, a nawet pokazać sposób działania nakłuwacza. Bywa, że nakłuwacz używany jest wielokrotnie, ponieważ właściciel nie jest świadomy tego że igła jest jednorazowa lub po prostu nie potrafi jej wymienić.

Z własnego doświadczenia wiem, że edukacja diabetologiczna w tym zakresie dość mocno „kuleje”. Znam pacjenta, który po kilku miesiącach nakłuwania palca igłą dostał nakłuwacz, po tygodniu użytkowania stwierdził, „że teraz to ja mogę sobie mierzyć ten cukier”. Gdyby wcześniej wiedział o takiej możliwości to nakłuwacz na pewno dawno już by  kupił i oszczędził sobie kilku miesięcy przykrych i bolesnych pomiarów.

Pobierz dawkę wiedzy o cukrzycy

Cukrzyca to poważna choroba, ale można nauczyć się z nią żyć – my Ci w tym pomożemy. Z naszego ebooka dowiesz się między innymi, dlaczego tak ważne jest właściwe leczenie cukrzycy.

AUTOR

• dr n. o zdr. Anna Ławnik
    Wolontariusz
    Obecnie pracuje na stanowisku starszego wykładowcy na Wydziale Nauk o Zdrowiu i Nauk Społecznych w PSW w Białej Podlaskiej.
Zostaw komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Fundację Badań i Rozwoju Nauki w celu korzystania z usługi „Newsletter”. Jestem świadom/a, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem moich danych osobowych z bazy danych Fundacji. Pełny tekst polityki prywatności oraz Regulamin.