dr n. hum. Mateusz Zatorski

Psychotransplantolog – pracuje z osobami oczekującymi na transplantację

Wolontariusz

Adiunkt w Katedrze Psychologii Klinicznej i Zdrowia Uniwersytet Humanistycznospołeczny SWPS Wydziału Zamiejscowego w Poznaniu. Współpracownik Kliniki Chirurgii Ogólnej i Transplantacyjnej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w Szpitalu Klinicznym Dzieciątka Jezus w Warszawie. Psychotransplantolog – pracuje z osobami oczekującymi na transplantację ich rodzinami, a także osobami po przeszczepach. Od początku swojej kariery zawodowej łączący dwa światy – medycyny i psychologii. Średnie wykształcenie medyczne, wyższe w dziedzinie psychologii, a także praktyka kliniczna w codziennych kontaktach z pacjentami, kształtują jego sposób patrzenia na człowieka i uprawiania nauki. Aktualnie także w trakcie specjalizacji z psychologii klinicznej w Instytucie Psychiatrii i Neurologii w Warszawie. Realizuje projekty badawcze pozostające na styku medycyny i psychologii (psychotransplantologia, przestrzeganie zaleceń lekarskich, interwencja kryzysowa w medycynie). Autor i współautor publikacji poświęconych tym problematykom. Współautor licznych szkoleń dla personelu medycznego, a także pacjentów i ich rodzin. Zainteresowania badawcze kieruje także na problematykę refleksyjności i uważności jako metody doświadczania świata.