Poziom cukru we krwi

Badanie poziomu cukru we krwi wykonuje się w celu zdiagnozowania cukrzycy. Należy wykonywać je kontrolnie co najmniej raz w roku.

Na czczo prawidłowy poziom cukru we krwi powinien zawierać się w granicach 70 – 99 mg/dl. Badanie poziomu cukru we krwi w laboratorium powinno być wykonane co najmniej w odstępie ośmiu godzinach od ostatniego posiłku. Przed pobraniem krwi można ewentualnie napić się wody.

Prawidłowy poziom cukru we krwi po posiłku powinien być mniejszy niż 140 mg/dl. Badanie poziomu cukru we krwi po posiłku należy wykonać 2 godziny od momentu rozpoczęcia posiłku.

Jeśli wykonamy badanie poziomu cukru we krwi o dowolnej porze dnia niezależnie od pory spożytego posiłku i wynik nie będzie w granicach normy to nie musi świadczyć to o cukrzycy. W takiej sytuacji należy zrobić powtórne badanie na czczo i test obciążenia glukozą w laboratorium. Te wyniki będą wiarygodne i to one wykonane powtórnie dwa razy, będą podstawą do postawienia właściwej diagnozy.

Badanie poziomu cukru we krwi jest bardzo ważnym elementem w leczeniu cukrzycy, który może pomóc zapobiec rozwojowi groźnych powikłań cukrzycowych.

Badanie poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą powinno być nieodłącznym elementem leczenia.

Poziom cukru we krwi u osób ze zdiagnozowaną cukrzycą wykonuje się w zależności od typu cukrzycy oraz metody leczenia.

Informacja dotycząca interpretacji wyników badania poziomu cukru we krwi u osób bez zdiagnozowanej cukrzycy znajduje się w poniższej tabelce:

W przypadku stwierdzenia w jednorazowym badaniu poziomu cukru we krwi odchylenia od normy należy je powtórzyć i koniecznie skontaktować się z lekarzem w celu ewentualnej dalszej diagnostyki w kierunku cukrzycy.

Bibliografia

1. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, 2017, tom 3, Suplement A: A5.

Pobierz dawkę wiedzy o cukrzycy

Cukrzyca to poważna choroba, ale można nauczyć się z nią żyć – my Ci w tym pomożemy. Z naszego ebooka dowiesz się między innymi, dlaczego tak ważne jest właściwe leczenie cukrzycy.

AUTOR

• Małgorzata Rudnik
    Coach Zdrowia i Żywienia
    Kierownik Biura
    Wybór jej obecnej drogi zawodowej to efekt doświadczeń życiowych i kilkuletnich poszukiwań jak połączyć zawód z pasją.

Zostaw komentarz