Objawy cukrzycy

Objawy cukrzycy.

Najczęściej występuje cukrzyca typu 2 – około 90% chorych, a cukrzyca typu 1 to około 10% chorych.

Objawy cukrzycy typu 1 to:

– duże pragnienie

– częste oddawanie moczu

– przewlekłe zmęczenie i senność

– ogólne rozdrażnienie

– spadek masy ciała przy dużym apetycie

– nieświeży oddech (zapach acetonu)

– pogorszenie widzenia

Na cukrzycę typu 1 zachorowałam jak byłam dzieckiem i pierwsze objawy cukrzycy u mnie to poza wymienionymi, zamiast dużego apetytu, miałam brak apetytu i oczywiście spadek masy ciała. Taki objaw cukrzycy może być mylący dla rodziców dziecka.

Spowodowana jest czynnikami genetycznymi lub otyłością. Jest skłonność do tzw. dziedziczenia. Może rozwijać się latami i na początku trudno zaobserwować pierwsze objawy cukrzycy typu 2. Objawy cukrzycy narastają stopniowo dlatego można łatwo je przeoczyć. Im wcześniej wychwycimy początkowe objawy cukrzycy tym lepsze rokowania na przyszłość i możliwość uniknięcia rozwoju poważnych powikłań cukrzycowych. Niestety najczęściej cukrzyca typu 2 rozpoznawana jest w momencie już pojawienia się zaawansowanych powikłań, których nie można już cofnąć.

Przed cukrzycą typu 2 można się uchronić dzięki prowadzeniu zdrowego stylu życia. Warto jest w każdym momencie zmienić złe nawyki żywieniowe, wprowadzić do planu dnia aktywność fizyczną (może być 30 min. spacer).

Objawy cukrzycy typu 2:

– zwiększone pragnienie

– częstsze oddawanie moczu

– spadek masy ciała bez zmiany wielkości spożywanych pokarmów

– pogorszenie widzenia

– gorsze gojenie się ran

– chroniczne zmęczenie

– swędzenie skóry

– częste infekcje grzybiczne

– mrowienie i pogorszenie czucia w palcach rąk i nóg

Liczba osób z cukrzycą wzrasta z roku na rok na całym świecie. Jest to bardzo duży problem spowodowany szybkim tempem życia. Jemy szybko byle co i byle jak, nie mamy czasu na ruch. To sprzyja powstawaniu cukrzycy typu 2.

W Polsce na cukrzycę typu 1 choruje około 200 tysięcy osób, a na cukrzycę typu 2 około 2,1 mln i dodatkowo ponad 600 tysięcy ma cukrzycę, która nie została zdiagnozowana.

Jeśli występują u Ciebie objawy cukrzycy – wykonaj badanie poziomu cukru we krwi i idź koniecznie do lekarza !!!

Pobierz dawkę wiedzy o cukrzycy

Cukrzyca to poważna choroba, ale można nauczyć się z nią żyć – my Ci w tym pomożemy. Z naszego ebooka dowiesz się między innymi, dlaczego tak ważne jest właściwe leczenie cukrzycy.

• Małgorzata Rudnik
    Coach Zdrowia i Żywienia
    Kierownik Biura
    Wybór jej obecnej drogi zawodowej to efekt doświadczeń życiowych i kilkuletnich poszukiwań jak połączyć zawód z pasją.
Zostaw komentarz