Aktywność fizyczna w cukrzycy

Ruch to podstawowy i nieodzowny element działania skomplikowanej machiny jaką jest nasz organizm. Bez ruchu ta precyzyjna układanka przestaje prawidłowo działać, nie pomagamy jej również prowadząc siedzący tryb życia i niezdrowo się odżywiając. Brak ruchu powoduje, że najprostsze procesy metaboliczne zostają zachwiane i nie zachodzą prawidłowo. Dlatego tak ważne jest, aby codziennie się ruszać i wpisać ruch na stałe do naszego życia. Nie chodzi tutaj o karnet na siłownię czy jednorazowe zrywy, ale o systematyczną aktywność fizyczną. Nie musimy od razu biegać maratonów, wystarczą rekreacyjne ćwiczenia lub regularne spacery. Ważne, żeby znaleźć aktywność, która sprawia nam przyjemność i wykonywać ją systematycznie.

Pobierz dawkę wiedzy o cukrzycy

Cukrzyca to poważna choroba, ale można nauczyć się z nią żyć – my Ci w tym pomożemy. Z naszego ebooka dowiesz się między innymi, dlaczego tak ważne jest właściwe leczenie cukrzycy.

AUTOR

Zostaw komentarz